Ελληνική καινοτομία: Μέλι με φύλλα βρώσιμου χρυσού!

Ελληνική καινοτομία: Μέλι με φύλλα βρώσιμου χρυσού!

H “χρυσή” ιδέα του Γιάννη Καρυπίδη και της Σταυρούλας Θεοδώρου, δημιουργών της εταιρείας Stayia Farm στην Εύβοια για τον συνδυασμό του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού με φύλλα βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων:

«Τον Μάιο του 2012 και ενώ φτιάχναμε βαλίτσες για την Αγγλία στη διάρκεια μίας εκδήλωσης δοκιμάσαμε γαλλική σαμπάνια με φύλλα βρώσιμου χρυσού. Και τότε μας ήρθε η ιδέα», τονίζει στη Voria.gr o κ. Καρυπίδης. Η σύζυγος του Σταυρούλα Θεοδώρου κρατά από γενιά μελισσοκόμων με τη γραμμή… του μελιού να ξεκινάει από τον προπάππου της και να συνεχίζεται μέχρι τον πατέρα της. «Σκεφτήκαμε, λοιπόν, γιατί να μην συνδυάσουμε το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι με τον βρώσιμο χρυσό».

Το ζευγάρι δεν έχασε χρόνο. Άφησε το πακετάρισμα στη μέση, εγκατέλειψε τα σχέδια για το εξωτερικό, έκανε τις απαραίτητες αναλύσεις για τον βρώσιμο χρυσό στο ΕΘΙΑΓΕ, έφτιαξε την εταιρεία Stayia Farm, διάλεξε συσκευασίες αντάξιες για τα ράφια των μεγάλων καταστημάτων ντελικατέσεν, μετέτρεψε ένα ακίνητο που είχε σε συσκευαστήριο και παρουσίασε στο τέλος Ιουλίου 2012 μία παγκόσμια καινοτομία, το μέλι Vasilissa με φύλλα βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων.

Όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ και αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε κάποιο ανοιχτό πρόγραμμα για την υποβολή αίτησης για την επιδότηση της επένδυσης. Τα φύλλα βρώσιμου χρυσού παράγονται στην Λατινική Αμερική και η Stayia Farm τα εισάγει από το Βέλγιο.

Οι ιδιότητες του βρώσιμου χρυσού

Το πολύτιμο μέταλλο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων αλλά και στην ψυχική ευεξία. Ο χρυσός μεταφέρεται μέσω της ουσίας γ-PGA, της οποίας η ισχυρή ενυδατική φόρμουλα συγκρατεί την υγρασία για ένα υγιές και απαλό δέρμα. Ο χρυσός προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις ελεύθερες ρίζες.

Ιστορικά, ο χρυσός ήταν γνωστός για τις θεραπευτικές, αλλά και τις καλλυντικές του ιδιότητες. Στα χρόνια της Κλεοπάτρας, ο καθαρός χρυσός ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση του νεανικού δέρματος. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η Κλεοπάτρα κοιμόταν με μάσκα χρυσού κάθε βράδυ. Στην αρχαία Ρώμη βάλσαμα χρυσού χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων.

Επιπρόσθετα, ο χρυσός θεωρείτο φάρμακο και κλειδί για τη νεότητα στην αρχαία Κίνα, καθώς η βασίλισσα της δυναστείας Ch’ing χρησιμοποιούσε τον χρυσό στο πρόσωπό της κάθε ημέρα. Καθώς και οι Τσάροι στην Ρωσία τον χρησιμοποιούσαν σε όλα τα τρόφιμα και εδέσματα τους, ως συλλέκτη μικροβίων και δηλητηρίων…

Οι πρώτες εξαγωγές

«Τοποθετήσαμε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το προϊόν στο παντοπωλείο Melita στη Μύκονο και είχαμε μεγάλη ανταπόκριση κυρίως από Άραβες τουρίστες. Από εκεί και μετά μπήκαμε σε ντελικατέσεν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα», αναφέρει ο κ. Καρυπίδης. Μάλιστα, πρόσφατα ήρθε και η πρώτη εξαγωγή στην Αγγλία, στο παντοπωλείο με ελληνικά προϊόντα The Life Goddess που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου πίσω από το Βρετανικό Μουσείο.

«Δεν βρήκαμε το παντοπωλείο στο Λονδίνο, μας βρήκαν αυτοί. Το ενδιαφέρον για τρόφιμα με βρώσιμο χρυσό είναι μεγάλο παγκοσμίως. Μας έχουν προσεγγίσει ήδη από Σουηδία, Αυστρία και από Κύπρο για να κάνουμε εξαγωγές», υπογραμμίζει ο κ. Καρυπίδης. Επίσης, ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας χρησιμοποιεί το μέλι με τα φύλλα χρυσού σε διάφορα σεμινάρια που διοργανώνει, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη.

[Πηγή kalyterotera.gr]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.