Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι ένας… πολύ μικρός κόσμος

Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι ένας… πολύ μικρός κόσμος

Ο κόσμος είναι μικρός, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, καθώς δύο οποιοιδήποτε άνθρωποι στον κόσμο συνδέονται μέσω έξι κοινών γνωριμιών. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει στο Διαδίκτυο, αφού δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες απέχουν μεταξύ τους κατά 19 συνδέσεις το πολύ, εκτιμά ένας φυσικός που ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική δικτύων.

Ο Άλμπερτ-Λάζλο Μπαραμπάσι, Ούγγρος φυσικός του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστόνης, ανέπτυξε αλγόριθμους που αναγνωρίζουν και ακολουθούν όλους τους συνδέσμους σε μια ιστοσελίδα, και στη συνέχεια επαναλαμβάνουν τη διαδικασία ξανά και ξανά.

Διαβάστε επίσης: Πείραμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιβεβαιώνει τους «έξι βαθμούς διαχωρισμού»

Ο ψηφιακός κόσμος

Ο Μπαραμπάσι εκτιμά ότι ο Παγκόσμιος Ιστός είναι στην πραγματικότητα ένας «μικρός κόσμος» από περίπου ένα τρισεκατομμύριο έγγραφα, τα οποία απέχουν μεταξύ τους κατά 19 συνδέσμους το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να φτάσει από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη με σχετικά λίγα «κλικ», χωρίς να χρησιμοποιήσει μηχανή αναζήτησης.

Ο φυσικός επισημαίνει ότι, όταν το Διαδίκτυο άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1990, οι ειδικοί πίστευαν ότι «είχε τις ιδιότητες ενός τυχαίου δικτύου», στο οποίο ορισμένες ιστοσελίδες είναι εντελώς αποκομμένες μεταξύ τους.

Ο Μπαραμπάσι πιστεύει ότι η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση «υπερκόμβων» όπως το Facebook και οι υπηρεσίες της Google. Όπως ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί από άλλους και έχουν περισσότερες γνωριμίες, έτσι και αυτοί οι «υπερκόμβοι» περιέχουν πολύ περισσότερες συνδέσεις. Ο ερευνητής προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις στους υπερκόμβους θα οδηγούσε στη «διάλυση του Διαδικτύου» και θα άφηνε πολλές ιστοσελίδες μη προσβάσιμες. Η πρώτη μελέτη του Μπαραμπάσι για το θέμα είχε δημοσιευτεί το 1999 στο περιοδικό Νature. Η νέα, ευρύτερη μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Philosophical Transaction της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, στην οποία ο φυσικός είναι μέλος.

[Πηγή Το Βήμα-Science]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.