ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ιταλικό δικαστήριο: Η εκτεταμένη χρήση κινητού μπορεί να προκαλέσει όγκους στον εγκέφαλο

Ιταλικό δικαστήριο: Η εκτεταμένη χρήση κινητού μπορεί να προκαλέσει όγκους στον εγκέφαλο

Η εκτεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει όγκους στον εγκέφαλο έκρινε το Εφετείο στο Τορίνο της Ιταλίας διατηρώντας την απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας του 2017 μετά την προσφυγή πολίτη με καλοήθη όγκο στο ακουστικό νεύρο.

Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε μελέτες που παρουσίασαν δύο γιατροί σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος όγκων στον εγκέφαλο για όσους μιλούν για 30 λεπτά την ημέρα στο κινητό τους τηλέφωνο για μια περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών.

Ο Ρομπέρτο Ρομέο εργαζόταν στην Telecom Italia και χρησιμοποιούσε το κινητό του για 4-5 ώρες την ημέρα με τους δικαστές να αποφασίζουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο στοιχείο αυτό και στην ιατρική του κατάσταση.

«Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ρόλος αιτίου-αιτιατού στην έκθεση του ανθρώπου σε ραδιοσυχνότητες από κινητό τηλέφωνο και στην ασθένεια που αναπτύχθηκε» αναφέρουν οι δικαστές στην απόφασή τους.

Η απόφαση του 2017 από δικαστήριο στην πόλη Ιβρέα ήταν η πρώτη σε όλο τον κόσμο που επικαλούνταν σχέση ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και τους όγκους στον εγκέφαλο.

Η απόφαση του Εφετείου στο Τορίνο προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου του Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας ο οποίος το 2019 σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες είχε δημοσιοποίησει έκθεση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι η εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων αυξάνει την πιθανότητα για κακοήθεις ή καλοήθεις όγκους.

«Οι δικαστές στο Τορίνο είτε έχουν Νόμπελ είτε έχουν κάνει μια μεγαλοπρεπή γκάφα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δήλωσε ότι αν και σέβεται την απόφαση των δικαστών τάσσεται με την άποψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για σχέση της χρήσης κινητών τηλεφώνων με την εμφάνιση καρκίνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.