«Ψηφιακός γκισές»: Αυτά είναι τα πιστοποιητικά που μπορείτε να αποκτήσετε με ένα «κλικ»

«Ψηφιακός γκισές»: Αυτά είναι τα πιστοποιητικά που μπορείτε να αποκτήσετε με ένα «κλικ»

Νέα εποχή στην απόκτηση πιστοποιητικών ξεκινάει, καθώς από εδώ και στο εξής, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της νέας υπηρεσίας “ψηφιακό γκισέ”, οι πολίτες θα μπορούν γρήγορα , ανέπαφα και ηλεκτρονικά να προμηθεύονται τα πιστοποιητικά που χρειάζονται από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις τους, περιμένοντας επί ώρες στις ουρές.

​Συγκεκριμένα, ο πολίτης μπαίνει στην ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου (gov.gr) και θα κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία που επιθυμεί. Βάσει της διαθεσιμότητας που θα του δίνει το σύστημα θα παίρνει επιβεβαίωση για την ακριβή ημέρα και την ώρα του ηλεκτρονικού ραντεβού που θα έχει με τον αρμόδιο υπάλληλο.

​Παράλληλα, θα παίρνει και το αντίστοιχο link για τη διάσκεψη που θα έχει μαζί του. Έτσι την προκαθορισμένη ώρα μέσω του link θα κάνει διάσκεψη με τον υπάλληλο.

​Ο βασικός εξοπλισμός που απαιτείται, πέραν του υπολογιστή, είναι ένα μικρόφωνο ενώ στην περίπτωση που θα χρειάζεται να κάνει επίδειξη εγγράφων, αυτό θα γίνεται με τη χρήση κάμερας.

e- αιτήσεις

Οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις για τα έγγραφα ή βεβαιώσεις που χρειάζονται .Στην περίπτωση αυτή , ο υπάλληλος θα εκδίδει το αιτούμενο έγγραφο ψηφιακά και θα το στέλνει στον πολίτη με e- mail ή με courier στη διεύθυνση του σπιτιού του.

​Η έκδοση των πιστοποιητικών μέσω της πύλης του του Δημοσίου (gov.gr) είναι μόνο η αρχή, καθώς σύντομα έρχεται και η ψηφιακή υπογραφή στο Δημόσιο. Σε πρώτη φάση, οι υπηρεσίες που θα διαθέτουν “ψηφιακό γκισέ” είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οι ΔΟΥ και οι e-ΕΦΚΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος θα εξυπηρετεί τις αιτήσεις των αγροτών γι διάφορες επιδοτήσεις, ενισχύσεις κλπ.

Σύντομα “ψηφιακό γκισέ” αναμένεται να λειτουργήσει και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

​Ο νέος τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με το Δημόσιο αναμένεται να συμβάλει στη λειτουργική αναβάθμιση του κράτους και να βελτιώσει την καθημερινότητα των συναλλασσόμενων, καταργώντας τη φυσική παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες, τις ουρές και την ταλαιπωρία.

Τα πιστοποιητικά

Μέσω του “ψηφιακού γκισέ”και του gov,gr και με την εισαγωγή των κωδικών του Taxisnet και του ΑΜΚΑ θα εκδίδονται τα εξής πιστοποιητικά:

-Ληξιαρχικά πιστοποιητικά

– Πιστοποιητικά ασφάλισης , όπως η ασφαλιστική ενημερότητα, η μεταβολή δραστηριότητας , η απογραφική δήλωση κλπ.

– Βεβαιώσεις χρόνου ανεργίας και βεβαιώσεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους.

– Απόδοση κλειδαρίθμου για κωδικούς Taxisnet,βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας κλπ.

Οι δράσεις

Επίσης μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή, άλλες τρεις δράσεις μείζονος σημασίας για τον πολίτη. Πρόκειται για:

-Την ανανέωση των δελτίων ανεργίας

-Την ενημέρωση του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Μια σειρά από υπηρεσίες του μεγαλύτερου e-ΕΦΚΑ ( όπως η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.