ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η φωτογραφία σε άλλο επίπεδο: Εμφάνιση φιλμ μέσω… φωτοσύνθεσης (φώτο)

Η φωτογραφία σε άλλο επίπεδο: Εμφάνιση φιλμ μέσω… φωτοσύνθεσης (φώτο)

Ο Ράσελ Μαρξ, διδακτορικός ερευνητής στις νευροεπιστήμες, συνδύασε τη βιολογία με την τέχνη αναπτύσσοντας μια μοναδική μέθοδο εμφάνισης φιλμ πάνω σε φύκια.

Όλα άρχισαν όταν ανακάλυψε μερικά παλιά φιλμ στο επιστημονικό εργαστήριό του και αγόρασε μια αναλογική φωτογραφική μηχανή για να τα δοκιμάσει. Η επόμενη πρόκληση ήταν να εκτυπώσει τις φωτογραφίες του παρόλο που δεν είχε σκοτεινό θάλαμο. Κάπου εκεί επιστράτευσε την επιστημονική εμπειρία του: «Θυμήθηκα ένα προπτυχιακό μάθημα βιολογίας όπου τοποθετούσαμε στένσιλ πάνω σε φύλλα. Μόνο τα τμήματα των φύλλων που παρέμεναν εκτεθειμένα στο φως συνέχιζαν τη φωτοσύνθεση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δίχρωμο αποτύπωμα πάνω τους».

Με σύμμαχο τη φωτοσύνθεση
Αποφάσισε λοιπόν να πειραματιστεί με τη φωτοσύνθεση σε φύκια (όπου η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορα από ό,τι στα φυτά της ξηράς) και συγκεκριμένα στο είδος Chlorella vulgaris: βαρύτερο από το νερό, βυθίζεται στον πάτο ενός τρυβλίου Πέτρι (όπου οι επιστήμονες καλλιεργούν διάφορους μικροοργανισμούς) και αρκεί να εκτεθεί στο φως για να αρχίσει να εμφανίζει μια εικόνα.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά ρεαλιστικό: στις περιοχές όπου το φως περνάει μέσα από τις πιο ανοιχτές ζώνες του φιλμ, τα φύκια σκουραίνουν, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει στις πιο σκούρες ζώνες του φιλμ. Για να ολοκληρωθεί η εμφάνιση μίας εικόνας, χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα έκθεσης. Το αποτέλεσμα; Μια «ζωντανή» φωτογραφία η οποία ωστόσο δεν είναι ασπρόμαυρη αλλά κινείται σε διάφορους τόνους του πράσινου.

Ο επόμενος στόχος του Μαρξ; Να βρει τρόπους να διατηρήσει τις τελικές εικόνες, καθώς για την ώρα επιπλέουν στο νερό και είναι ευάλωτες στην καταστροφή. Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζει είναι να αφαιρέσει το νερό και να προσθέσει ρητίνη ή να καλλιεργήσει τα φύκια σε ειδικό τζελ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.