ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυστραλία: Facebook και Google θα πρέπει να πληρώνουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενό τους

Αυστραλία: Facebook και Google θα πρέπει να πληρώνουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενό τους

Ο «πόλεμος» των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πλέον ψηφιακός και η Αυστραλία τον ενεργοποιεί με την απόφασή της να υποχρεώσει τη Facebook και την Αlphabet, μητρική εταιρία της Google, να πληρώνουν τα αυστραλιανά ΜΜΕ για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, ο σχετικός νόμος θα θεσπιστεί εντός τους έτους και «Πρόκειται για μια δίκαιη προσπάθεια για της αυστραλιανές επιχειρήσεις των ΜΜΕ. Γίνεται για τη διασφάλιση του αυξημένου ανταγωνισμού, της αυξημένης προστασίας του αναγνωστικού κοινού και ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στα ΜΜΕ», όπως δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ.

Όπως πρόσθεσε: «Δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από το μέλλον της αυστραλιανής δημοσιογραφίας».

Από το τέλος του 2019 η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε ζητήσει ήδη από τη Facebook και την Google να προχωρήσουν σε μια οικειοθελή συμφωνία με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για τη χρήση του περιεχομένου τους. Η κίνηση αυτή ήρθε ύστερα από έντονες πιέσεις του κλάδου των αυστραλιανών οργανισμών ΜΜΕ προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε αδιέξοδο.

Στην Αυστραλία έχουν δώσει προθεσμία 45 ακόμα ημερών, ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία, σε διαφορετική περίπτωση η Αυστραλιανή Αρχή Επικοινωνιών και ΜΜΕ θα θέσει δεσμευτικούς όρους εκ μέρους της κυβέρνησης. «Ενώ άλλες χώρες απλώς μιλούν για την καταστροφική και άδικη συμπεριφορά των τεχνολογικών κολοσσών, η αυστραλιανή κυβέρνηση παίρνει τα πρώτα μέτρα», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής της «News Corp Australia», Μάικλ Μίλερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, τα τελευταία δέκα χρόνια χάθηκαν 3.000 δημοσιογραφικές θέσεις εργασίας, καθώς οι παραδοσιακές εταιρίες ΜΜΕ είδαν τα διαφημιστικά τους έσοδα να ελαχιστοποιούνται και ταυτόχρονα να τα καρπώνονται η Facebook και η Google, που την ίδια στιγμή χρησιμοποιούσαν το περιεχόμενό τους χωρίς να πληρώνουν το παραμικρό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.