Deinosuchus: Ένα γιγάντιο είδος κροκοδείλου ζούσε κάποτε στη Γη (φωτό)

Deinosuchus: Ένα γιγάντιο είδος κροκοδείλου ζούσε κάποτε στη Γη (φωτό)

Ένας γιγάντιος κροκόδειλος έζησε στη Γη κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο και πιθανόν τρεφόταν με δεινοσαύρους.

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη το 2018 αλλά μόλις τώρα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Παλαιοντολογίας σπονδυλωτών (Journal of Vertebrate Paleontology) καταδεικνύει πως το είδος αυτό κροκοδείλου (Deinosuchus) που έζησε μεταξύ 75 έως 82 εκατομμύρια χρόνων πριν, ήταν μήκους άνω των 10 μέτρων – μεγέθους ενός αστικού λεωφορείου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ο Deinosuchus ήταν ένας γίγαντας που πρέπει να τρομοκρατούσε τους δεινοσαύρους που πήγαιναν στην άκρη των ποταμών να πιουν νερό. Έως τώρα, το ζώο στην ολότητά του ήταν άγνωστο. Τα νέα αυτά δείγματα που εξετάσαμε, αποκαλύπτουν έναν αλλόκοτο, θεόρατο θηρευτή με δόντια στο μέγεθος μπανάνας», ανέφερε o δρ.Άνταμ Κοσέτ, εκ των επιστημόνων της έρευνας.

Τα δείγματα αυτά απολιθωμάτων έδωσαν στους επιστήμονες μια ιδέα για το μέγεθος της γνάθου του αρχαίου κροκοδείλου – Adam Cossette Το όνομα του είδους προέρχεται από το ελληνικό «δεινός» και «σοῦχος» (όνομα κροκοδείλου της Αιγύπτου).

Το ρύγχος του «δεινόσουχου» ήταν μακρύ και φαρδύ και είχε δύο μυστηριώδεις τρύπες στο τέλος του που τον διαφοροποιούσαν από τους αλιγάτορες και τους κροκοδείλους. Υπήρχαν τουλάχιστον τρία υποείδη που ζούσαν τη δυτική Αμερική, από τη Μοντάνα έως το βόρειο Μεξικό.

Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, ο «δεινόσουχος» ήταν πιθανόν ο μεγαλύτερος θηρευτής του οικοσυστήματός του, ξεπερνώντας σε μέγεθος ακόμα και τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο που ζούσε την ίδια εποχή. Οι επιστήμονες εντόπισαν το αποτύπωμα του δαγκώματός του σε διάφορα ζώα, από οστά δεινοσαύρων μέχρι καύκαλα χελώνων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, τι συνέβη στο δεινόσουχο και πώς εξαφανίστηκε ως είδος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.