ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Facebook: Θα αφήνει τους χρήστες να διεκδικούν την κυριότητα των εικόνων και να ζητούν αφαίρεση

Facebook: Θα αφήνει τους χρήστες να διεκδικούν την κυριότητα των εικόνων και να ζητούν αφαίρεση

Με ένα update της πλατφόρμας διαχείρισης δικαιωμάτων, η εταιρία αρχίζει να δουλεύει με συγκεκριμένους συνεργάτες για να δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την κυριότητα των εικόνων και να ρυθμίσουν πού θα εμφανίζονται αυτές οι εικόνες σε όλη την πλατφόρμα του Facebook.

Στόχος είναι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό να ανοίξει για όλους, όπως ισχύει ήδη με τα δικαιώματα για μουσική και βίντεο, ωστόσο η εταιρεία δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Το Facebook δεν αποκάλυψε ποιοι είναι οι συνεργάτες του, αλλά αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να σημαίνει πως εάν ένα brand όπως το National Geographic δημοσιεύσει τις φωτογραφίες στο Facebook’s Rights Manager, τότε θα μπορούσε να παρακολουθεί πού εμφανίζονται, όπως στις σελίδες Instagram άλλων brands.

Από εκεί, η εταιρία θα μπορούσε να επιλέξει να αφήσει τις εικόνες να παραμείνουν δημοσιευμένες, να εκδώσει αφαίρεση, που διαγράφει εντελώς την ανάρτηση, ή να χρησιμοποιήσει τοπικό αποκλεισμό, ήτοι το ποστ να παραμείνει ενεργό αλλά όχι ορατό σε περιοχές όπου δεν ισχύει το copyright της εταιρίας.

Για να διεκδικήσει τα πνευματικά του δικαιώματα, ο κάτοχος της εικόνας ανεβάζει ένα αρχείο CSV στο Rights Manager του Facebook, που περιέχει όλα τα metadata της εικόνας.

Επίσης καθορίζει το πού ισχύουν τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ μπορούν να αφήσουν ορισμένες περιοχές εκτός. Μόλις ο διαχειριστής επαληθεύσει ότι metadata και εικόνα ταιριάζουν, στη συνέχεια θα επεξεργαστεί αυτή την εικόνα και θα παρακολουθεί πού εμφανίζεται.

Εάν ένα άλλο άτομο προσπαθήσει να διεκδικήσει την κυριότητα της ίδιας εικόνας, τα δύο μέρη μπορούν να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς και το Facebook θα το αποδώσει τελικά σε όποιον το υπέβαλε πρώτα. Εάν θέλουν τότε να υποβάλουν ένσταση για αυτή την απόφαση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις φόρμες αναφοράς IP.

Η ενημέρωση θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του Instagram αυτή τη στιγμή, με λογαριασμούς που κοινοποιούν συχνά την ίδια εικόνα και κάνουν tag μόνο τον υποτιθέμενο αρχικό κάτοχο δικαιωμάτων.

Πλέον ο κάτοχος δικαιωμάτων μπορεί να αφαιρέσει την ανάρτηση χωρίς καθυστέρηση. Τελικά, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορεί να καταλήξουν να πρέπει να επενδύουν σε δικές τους φωτογραφίες ή στην δημιουργία εικόνας για να μην τους κατεβάζουν τα ποστ. Και όλο αυτό να καταλήξει να μεταμορφώσει το Instagram σε αυτό που θέλει: να γίνει ένα μέρος με όπου κοινοποιούνται αυθεντικές φωτογραφίες- κάτι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στην περίπτωση των memes.

Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι ο καθορισμός του ποσοστού επεξεργασίας σε μια εικόνα, όπως ένα meme, πριν αξιολογηθεί ως «match» της εικόνας του κατόχου των δικαιωμάτων. Τα memes είναι συνεχώς υπό επεξεργασία, επομένως το Facebook πρέπει να καθορίσει εάν θα επιτρέψει στους χρήστες να αφαιρέσουν αυτά τα meme.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα πνευματικά δικαιώματα στο Instagram είναι πρόβλημα εδώ και χρόνια και πρόσφατα η εταιρεία δήλωσε ότι οι ιστότοποι χρειάζονται την άδεια των φωτογράφων για να ενσωματώνουν τις δημοσιεύσεις τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.