Σχέδιο 2,8 εκατ.ευρώ φέρνει στην… μύτη σας την Ευρώπη του 16ου αιώνα – Έτσι μύριζε παλιά ο πλανήτης (βίντεο)

Σχέδιο 2,8 εκατ.ευρώ φέρνει στην… μύτη σας την Ευρώπη του 16ου αιώνα – Έτσι μύριζε παλιά ο πλανήτης (βίντεο)

Ο William Tullett φέρεται να έχει προχωρήσει σε μία ιδιαίτερα περίεργη ανακάλυψη, που όμως έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα επάνω της.

Πιο συγκεκριμένα το συγκεκριμένο σχέδιο (που δεν κοστίζει και λίγο, μόλις… 2,8 εκατομμύρια ευρώ) έχει ως στόχο του να αναδημιουργήσει παλιά αρώματα που ήταν διάσημα τα τελευταία 500 χρόνια!

Και δεν μιλάμε για οσμές που δημιουργούσαν αρωματοποιοί για τα… σαλόνια αλλά μυρωδιές που δέσποζαν σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων του 16ου αιώνα και μετά, όπως τα βότανα που χρησιμοποιούνταν για προστασία από ασθένειες σαν την πανούκλα, μυρωδιές από τα εργοστάσια ή ακόμα και τη βαριά μυρωδιά του ταμπάκου.

Το ταμπάκο, μάλιστα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι μυρωδιές αντανακλούν την ιστορία της εποχής καθώς, όπως αναφέρει ένα από τα μέλη της ομάδας της Odeuropa, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin του Κέιμπριτζ, William Tullett «τον 16ο αιώνα ήταν πολύ διαδομένες οι εξωτικές μυρωδιές στην Ευρώπη. Οσο προχωρούσαν οι δεκαετίες και η Ευρώπη καλωσόριζε τον 18ο αιώνα, ο κόσμος άρχισε να αναζητά πιο λεπτές οσμές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες στα θέατρα για τον καπνό».

Όπως αναφέρει ο William Tullett, «είναι μια καυτή, καπνιστή, πικάντικη μυρωδιά, αλλά φυσικά δεν πρόκειται για μία αποκλειστικά οσμή αφού όλοι οι αρωματοποιοί και καπνιστές έχουν πειραματιστεί με τα αρώματα του καπνού με κάθε λογής τρόπο. Ως ιστορικός όμως, το ταμπάκο εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι συνδέεται με ιστορίες σχετικές με την κοινωνική ζωή, το εμπόριο αλλά και την υγεία».

Ο William Tullett πρόσθεσε: «Ο σκοπός και η πρόθεσή μας πίσω από αυτό το σχέδιο είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ασχολούνται με την κληρονομιά τους. Προς το παρόν, τα μουσεία είναι μέρη που βιώνουμε κυρίως… οπτικά και δεν συνδέουμε πραγματικά τις μυρωδιές με την εμπειρία της ιστορίας και του παρελθόντος. Ελπίζω ότι μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους έναν εντελώς νέο τρόπο να βιώσουν την ιστορία.

Και επίσης επειδή οι μυρωδιές είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας ζωή, χωρίς αυτές χάνουμε σημαντικά πράγματα από την καθημερινότητά μας. Αυτό το πρόβλημα έχει αναδειχθεί ακόμα περισσότερο στην εποχή μας λόγω του κορωνοϊού, επειδή οι άνθρωποι που εμφανίζουν απώλεια οσμής, είναι ανίκανοι να αισθανθούν τον κόσμο γύρω τους διά της όσφρησης κι έτσι αντιλαμβάνονται πώς κάτι σημαντικό τους λείπει».

Πώς θα τα καταφέρει η Odeuropa

Όπως αναφέρει η Daily Mail, εμπειρογνώμονες από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της Ολλανδίας, έλαβαν επιχορήγηση 2,8 εκατομμυρίων ευρώ (1,5 εκατομμύρια λίρες) από το πρόγραμμα EU Horizon 2020 για το εν λόγω μεγαλεπήβολο έργο, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και να κρατήσει τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την Guardian, το σκεπτικό αυτής της προσπάθειας είναι -με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης- να καταφέρουν οι επιστήμονες να «διαβάσουν» ψηφιακά ιστορικά κείμενα της εκάστοτε εποχής που περιγράφουν αναλυτικά τις μυρωδιές που κυριαρχούσαν τότε.

Η επιστήμονας του πρότζεκτ Sara Tonelli της Fondazione Bruno Kessler (FDK) ανέφερε πως: «Αναπτύξαμε εργαλεία για την αυτόματη εξαγωγή πληροφοριών από κείμενα. Πλέον μπορούμε να αναλύσουμε, για παράδειγμα, τον ρόλο που έπαιζαν οι βιομηχανικές μυρωδιές. Περιμένουμε να βρούμε πολλές αναφορές σε κείμενα Ιταλών φουτουριστών για τη μυρωδιά, ας πούμε, του λαδιού».

Στη συνέχεια θα καταρτιστεί μια «εγκυκλοπαίδεια αρωμάτων», η οποία θα περιλαμβάνει ένα βιογραφικό κάθε μεμονωμένης μυρωδιάς, συμπεριλαμβανομένου του πού χρησιμοποιήθηκε και πώς δημιουργήθηκε.

Οι πληροφορίες που θα προκύψουν από τη «σάρωση» των ιστορικών κειμένων θα δοθούν στη συνέχεια σε χημικούς και αρωματοποιούς για να δημιουργήσουν μια σύγχρονη έκδοση των αρωμάτων που πλέον έχουν εξαφανιστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά μπορούν στη συνέχεια να δοθούν σε μουσεία και αξιοθέατα για να δίνουν στους επισκέπτες μια πιο αυθεντική εμπειρία από την ιστορία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.