ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Τοκετός – Ρήξη περινέου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τοκετός – Ρήξη περινέου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ρήξη περινέου είναι το σκίσιμο στο δέρμα του περινέου, δηλαδή το σημείο ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό, το οποίο συμβαίνει την ώρα του φυσιολογικού τοκετού και πιο συγκεκριμένα όταν το κεφάλι του μωρού βγαίνει από τον κόλπο. Το σκίσιμο αυτό είναι συνήθως επιφανειακό, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και στους μύες του πυελικού εδάφους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ράμματα για να κλείσουν. Ενδέχεται το σκίσιμο αυτό είναι αρκετά μικρό και επουλώνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή και αρκετά μεγαλύτερο με αποτέλεσμα να χρειάζεται ειδική φροντίδα για την οποία θα σας καθοδηγήσει ο γιατρός σας.

Η ρήξη περινέου είναι αρκετά συχνή. Εννέα στις δέκα γυναίκες παθαίνουν ρήξη περινέου κατά τη διάρκεια του πρώτου φυσιολογικού τοκετού, ενώ οι πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και σε επόμενο τοκετό είναι πολύ λιγότερες.

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν την ρήξη περινέου σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο σκισίματος του δέρματος.

Ρήξη περινέου πρώτου βαθμού: Σε αυτήν την περίπτωση το σκίσιμο γίνεται μόνο στο δέρμα του περινέου. Είναι τόσο μικρό που επουλώνεται μόνο του σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Ρήξη περινέου δευτέρου βαθμού: Συμβαίνει όταν το σκίσιμο είναι βαθύτερο και φτάνει και τους μύες του πυελικού εδάφους. Τα ράμματα είναι απαραίτητα σε αυτήν την περίπτωση και η ανάρρωση διαρκεί μερικές εβδομάδες. Ρήξη περινέου τρίτου και τέταρτου βαθμού: Λιγότερο συνηθισμένη είναι η ρήξη περινέου τρίτου και τέταρτου βαθμού και γίνεται όταν επεκταθεί στη ρήξη του έξω σφιγκτήρα του πρωκτού ή και του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

Η ρήξη περινέου είναι πιο πιθανό να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:

  • Το μωρό είναι μεγαλόσωμο
  • Είναι ο πρώτος τοκετός της γυναίκας
  • Γίνεται περινεοτομή
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ρήξη περινέου ίσως δυσκολέψει λίγο την ανάρρωσή σας μετά τον τοκετό. Το πόσο καιρός θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί πλήρως η πληγή εξαρτάται από το μέγεθος και το βάθος της, σίγουρα όμως τουλάχιστον με επτά με δέκα μέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.