Πέτρωμα κοιλιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πέτρωμα κοιλιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πέτρωμα κοιλιάς. Ένα σύμπτωμα που έχουν πιο έντονο όλες οι έγκυες γυναίκες μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Τι είναι όμως το πέτρωμα κοιλιάς; Γιατί συμβαίνει; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και πότε να ειδοποιήσουμε το γιατρό μας;

Τι είναι πέτρωμα κοιλιάς και γιατί συμβαίνει;

Όταν «πετρώνει» η κοιλιά, σημαίνει πως εκείνη τη στιγμή γίνονται συσπάσεις στη μήτρα. Πρόκειται για μία διαδικασία απόλυτα φυσιολογική που συμβαίνει συνήθως δύο με τρεις φορές τη μέρα και μετά τον 6ο μήνα της κύησης. Αυτές οι συσπάσεις, συμβαίνουν καθώς η μήτρα προετοιμάζεται για επικείμενο τοκετό που θα έρθει σε λίγες εβδομάδες.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Μία έγκυος θα πρέπει να ανησυχήσει, όταν παρατηρήσει τέτοιου είδους συσπάσεις κατά τους πρώτους μήνες της κύησης. Αν υπάρχουν έντονες συσπάσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας ώστε να τον ενημερώσετε για τη συχνότητα των συσπάσεων αυτών.

Μόλις ο γιατρός σας ενημερωθεί για την συχνότητα που πετρώνει η κοιλιά σας, θα σας ζητήσει να προβείτε σε μια εξέταση Doppler ώστε να βεβαιωθεί ότι η εγκυμοσύνη προχωρά κανονικά.

Πότε είναι φυσιολογικό το πέτρωμα κοιλιάς;

Εάν σας χωρίζουν μόνο λίγες εβδομάδες από τον τοκετό σας, τότε αυτές οι συσπάσεις είναι φυσιολογικές. Όπως προαναφέραμε, το σώμα προετοιμάζεται για τη γέννηση του μωρού προκαλώντας τις λεγόμενες «προπαρασκευαστικές συσπάσεις» ή αλλιώς συσπάσεις Braxton Hicks. Αυτό συνήθως συμβαίνει 4 έως 8 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αυτές οι συσπάσεις δεν έχουν ρυθμό, είναι δηλαδή ασύντακτες και ανώδυνες. Το μόνο που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, είναι να καταγράφετε τη συχνότητά τους και να ενημερώνετε τον γιατρό σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: mothersblog.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.