ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Θηλασμός: Ποιος είναι ο λόγος που πετρώνει το γάλα;

Θηλασμός: Ποιος είναι ο λόγος που πετρώνει το γάλα;

Μερικά από τα ερωτήματα που σκέφτονται οι νεαρές μαμάδες είναι πώς φτιάχνεται το γάλα και τι θα γίνει αν πετρώσει. Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή…

Πώς φτιάχνεται το γάλα

Μόλις το μωρό μπει στο στήθος σας, οι κινήσεις που κάνει με το στόμα του στέλνουν στον εγκέφαλό σας το μήνυμα να εκκρίνει ορμόνες που κατεβάζουν γάλα και κυρίως ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης. Αυτές οι ορμόνες βγαίνουν από την υπόφυση στο αίμα, φτάνουν σε όλο το σώμα χαλαρώνοντάς το και δίνουν στο στήθος σας εντολή να αρχίσει στιγμιαία να φιλτράρει το αίμα σας και από αυτό να παράγει γάλα.
Το γάλα αυτό μεταφέρεται στη θηλή σας κι από εκεί στο στόμα του μωρού, λόγω συσπάσεων των μυικών ινών του στήθους και ρουφήγματος από το στόμα του μωρού. Το στήθος δεν περιέχει γάλα, δρα ως εργοστάσιο στιγμιαίας παραγωγής γάλακτος.

Πέτρωμα γάλακτος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τη δεύτερη και τρίτη μέρα μετά τον τοκετό, το ορμονικό ισοζύγιο της μητέρας προκαλεί μεγάλη κατακράτηση νερού και ηλεκτρολυτών, με άλλα λόγια πρήξιμο. Το πρήξιμο αυτό στο στήθος κυρίως, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα της μητέρας, είναι γνωστό ως «πέτρωμα» και θα το εμφανίσετε πιο έντονα αν γεννήσατε το πρώτο σας μωρό. Εκτός από το πρήξιμο, σε μερικές μητέρες εμφανίζεται ευαισθησία στο στήθος μαζί με κόπωση και συναισθηματική αστάθεια. Υπομονή, περνά μόνο του σε λίγες ώρες και μπορεί να είστε από εκείνες που η τρίτη μέρα μετά τη γέννα σας δε θα είναι καθόλου τρομερή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.