ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κατακράτηση υγρών στα πόδια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης – Τι μπορεί να ευθύνεται

Κατακράτηση υγρών στα πόδια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης – Τι μπορεί να ευθύνεται

Πότε εμφανίζεται η κατακράτηση υγρών στα πόδια;

Η κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα εμφανίζεται ως οίδημα (πρήξιμο δηλαδή) στην περιοχή του άκρου ποδός και γύρω από τους αστραγάλους. Λιγότερο συχνά το οίδημα αυτό ενδέχεται να εντοπισθεί ακόμα και στην περιοχή της γαστροκνημίας (της γάμπας).

Έχει μάλιστα υπολογισθεί, πως το επιπλέον βάρος, που μια γυναίκα θα πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλεται αποκλειστικά στην κατακράτηση υγρών, αγγίζει το 25% του συνολικού προσληφθέντος βάρους.

Η ενόχληση αυτή φαίνεται, πως επηρεάζει ακόμα και το 70% των εγκύων, ενώ εμφανίζεται συνήθως μεταξύ της 22ης και 27ης εβδομάδας της κύησης. Όσο δε προχωρά η εγκυμοσύνη ενδέχεται η κατακράτηση υγρών να αυξηθεί και το οίδημα στα πόδια να ενταθεί. Το οίδημα αυτό είναι συνήθως πιο εμφανές προς το τέλος της ημέρας.

Πόσο διαρκεί η κατακράτηση υγρών στα πόδια;

Υπό κανονικές συνθήκες η κατακράτηση υγρών στο σώμα της εγκύου γενικότερα και στα πόδια της ειδικότερα, αναστρέφεται τις πρώτες ημέρες μετά από τον τοκετό.Μάλιστα οι περισσότερες από εσάς θα παρατηρήσετε, πως ήδη από τις πρώτες ώρες αφού το μωράκι σας έρθει στον κόσμο, η διούρησή σας αυξάνεται εντυπωσιακά. Αυτός είναι και ο τρόπος, με τον οποίον το σώμα σας «απαλλάσσεται» από τα επιπλέον υγρά. Κατά συνέπεια, γρήγορα υποχωρούν και τα οιδήματα στα πόδια.

Αύξηση παραγωγής υγρών από το σώμα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας παράγει έως και 50% περισσότερο αίμα αλλά και σωματικά υγρά, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ραγδαίως αναπτυσσόμενου μωρού.Η μεν ποσότητα των σωματικών υγρών αυξάνεται, αλλά η «χωρητικότητα» των αγγείων δεν αυξάνεται με τον αντίστοιχο ρυθμό. Κατά συνέπεια, εμφανίζεται οίδημα, το οποίο είναι εντονότερο στα πόδια, όπου τα επιπλέον υγρά τείνουν να συγκεντρωθούν, λόγω και της βαρύτητας.

Το μέγεθος της μήτρας

Από τα δεξιά της μήτρας διέρχεται το βασικό αγγείο, που μεταφέρει το αίμα από τα κάτω άκρα πίσω στην καρδιά. Το αγγείο αυτό ονομάζεται κάτω κοίλη φλέβα.
Το μέγεθος της μήτρας αυξάνεται εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως η μη εγκύμων μήτρα (η μήτρα εκτός κύησης ονομάζεται έτσι) έχει βάρος περίπου 100 γραμμάρια και είναι τόσο μικρή, που «κρύβεται» πίσω από τα οστά της λεκάνης. Στο τέλος της κύησης το βάρος μόνον αυτής καθαυτής της μήτρας φθάνει να ζυγίζει 1 με 1,2 κιλά, ενώ το άνω όριό της (αυτό, που ονομάζουμε «θόλο») αγγίζει το διάφραγμα.
Συχνά η μήτρα – ειδικά από τα μέσα του δεύτερου τριμήνου κι έπειτα – με το μέγεθός της πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα. Έτσι παρεμποδίζεται η ροή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά και το αίμα – τρόπον τινά – «λιμνάζει» στα πόδια, με αποτέλεσμα να προκληθεί οίδημα.

Η προγεστερόνη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η προγεστερόνη είναι μία από τις ορμόνες, που (ομού με τα οιστρογόνα) ρυθμίζουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας, αλλά και τη λειτουργία του γεννητικού της συστήματος γενικότερα. Κατά τη διάρκεια της κύησης η παραγωγή προγεστερόνης από το σώμα της γυναίκας αυξάνεται κατακόρυφα.
Η προγεστερόνη – μεταξύ των άλλων της δράσεων – επηρεάζει και τη λειτουργία των αγγείων. Συγκεκριμένα, η ορμόνη αυτή επιδρά πάνω στο μυϊκό τοίχωμα των αγγείων και ειδικότερα των φλεβών, προκαλώντας «χαλάρωσή» του. Έτσι οι φλέβες των κάτω άκρων «ενδίδουν» («τεντώνονται») ευκολότερα υπό τον όγκο του αίματος, που «λιμνάζει» στην περιοχή αυτή. Κατά τον τρόπον αυτόν αυξάνεται η ποσότητα του εκεί «λιμνάζοντος» αίματος, όπως και το εκεί οίδημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.