ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Ερευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση «σκοτώνει» τη γονιμότητα των γυναικών

Ερευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση «σκοτώνει» τη γονιμότητα των γυναικών

Οι γυναίκες που ζουν σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, ίσως θα έπρεπε να μετακομίσουν για ένα διάστημα στην εξοχή ή σε κάποια περιοχή με πιο καθαρό αέρα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα τους.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Λα Μάρκα του Πανεπιστημίου της Μοντένα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, βρήκαν ότι τα τοξικά σωματίδια του αέρα που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι θάνατο, μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και έτσι να στενέψουν το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σύλληψη παιδιού.

Αναπαραγωγικό μειονέκτημα η ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι γυναίκες που ζουν σε επιβαρυμένες από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιοχές, φαίνεται να έχουν ένα αναπαραγωγικό μειονέκτημα. Αν μάλιστα οι γυναίκες αυτές καπνίζουν και δεν προσέχουν τη διατροφή τους, το «παράθυρο» μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο, καθώς μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα βρήκε ότι το κάπνισμα επισπεύδει την εμμηνόπαυση έως κατά δύο χρόνια.

Ο αριθμός (απόθεμα) των συνολικών ωαρίων που μπορεί να παράγει μια γυναίκα στην αναπαραγωγική ζωή της, διαφέρει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικούς και γενετικούς.

Αναστρέψιμη ή όχι η κατάσταση;

Η νέα μελέτη σε 1.318 γυναίκες μεταξύ 2007-2017, η οποία βασίσθηκε στις μετρήσεις μιας ορμόνης (ΑΜΗ) που παράγουν οι ωοθήκες, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» και το New Scientist, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με τη χειρότερη ρύπανση του αέρα, έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να έχουν πολύ μικρό απόθεμα ωαρίων. Χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα δυσκολευθούν να μείνουν έγκυες, καθώς ο χαμηλός αριθμός ωαρίων δεν σημαίνει και χαμηλή γονιμότητα, μειώνει όμως τις ευκαιρίες αναπαραγωγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραμένει προς διερεύνηση κατά πόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σε μόνιμη βάση τη δραστηριότητα των ωοθηκών ή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αν οι γυναίκες μειώσουν την έκθεση τους στους ρύπους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.