ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Δείτε γιατί δε πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Δείτε γιατί δε πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα παιδί με σοβαρές ανωμαλίες, ιδίως στην καρδιά, αν κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η μητέρα του είχε πάρει μία συγκεκριμένη κατηγορία αντιβιοτικών, τα μακρολιδικά, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Γι’ αυτό τα εν λόγω αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται με πολύ προσοχή στις εγκύους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ο κίνδυνος των μακρολιδικών αντιβιοτικών είναι μεγαλύτερος από ό,τι των πενικιλινών κατά την κύηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρουθ Γκίλμπερτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ (British Medical Journal), ανέλυσαν στοιχεία για 104.605 παιδιά, τα οποία παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια μετά τη γέννησή τους, καθώς επίσης 82.314 παιδιά, των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει μακρολιδικά αντιβιοτικά ή πενικιλίνες πριν την εγκυμοσύνη. Στην πρώτη ομάδα, 8.632 μητέρες είχαν πάρει μακρολιδικά αντιβιοτικά στη διάρκεια της κύησης και 95.973 είχαν πάρει πενικιλίνες. Αντίστοιχα, είχαν γεννήσει 186 και 1.666 παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες (εκ γενετής παραμορφώσεις και βλάβες).

Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση μακρολιδικών αντιβιοτικών κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο γέννησης μωρού με σημαντικό σωματικό ελάττωμα (28 περιστατικά ανά 1.000 τοκετούς έναντι 18 ανά 1.000 για τις πενικιλίνες) και ειδικότερα στην καρδιά (11 έναντι επτά περιστατικά ανά 1.000 τοκετούς). Επίσης, ελαφρώς αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για παραμορφώσεις των γεννητικών οργάνων (πέντε περιπτώσεις ανά 1.000 γεννήσεις στα μακρολιδικά αντιβιοτικά έναντι τριών ανά 1.000 στις πενικιλίνες).

Δεν βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος νευροαναπτυξιακής διαταραχής (αυτισμού, επιληψίας, ΔΕΠΥ κ.ά.), ούτε αυξημένος κίνδυνος αν η λήψη των μακρολιδικών είχε γίνει στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Τα μακρολιδικά αντιβιοτικά (ερυθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη, αζιροθρομυκίνη κ.ά.) χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων βακτηριακών λοιμώξεων και είναι από τα συχνότερα συνταγογραφούμενα κατά την εγκυμοσύνη στις ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως όταν οι ασθενείς εμφανίζουν αλλεργία στην πενικιλίνη. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, τέσσερα πρόσθετα παιδιά γεννιούνται με κάποιο καρδιαγγειακό ελάττωμα, για κάθε 1.000 παιδιά που εκτίθενται ως έμβρυα στα μακρολιδικά αντιβιοτικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι θα ήταν καλύτερα να αποφεύγονται τα μακρολιδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά αντιβιοτικά. Οι γυναίκες δεν πρέπει, όμως, να σταματήσουν μόνες τους να παίρνουν τα αντιβιοτικά που χρειάζονται, επειδή οι λοιμώξεις που δεν θεραπεύονται αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για το αγέννητο μωρό», υπογράμμισε η δρ Γκίλμπερτ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.