ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εγκυμοσύνη και ζέστη δεν… πάνε μαζί – Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι

Εγκυμοσύνη και ζέστη δεν… πάνε μαζί – Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μία επίπονη και δύσκολη διαδικασία για μία γυναίκα και οι καλοκαιρινοί μήνες κάνουν το έργο της ακόμα πιο απαιτητικό.

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων, που καταγράφονται στο αίμα της γυναίκας πριν των ωορρηξία, κατά την Ωοθυλακική φάση, συμβάλλουν στη διατήρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος στα χαμηλά της επίπεδα.

Μετά όμως την ωοθυλακιορρηξία από το ωχρό σωμάτιο εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες προγεστερόνης. Η επίδραση της ορμόνης αυτής στον οργανισμό, ως αποτέλεσμα έχει την αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος.

Η θερμοκρασία αυτή παραμένει στα υψηλότερα επίπεδά της για περίπου 72 ώρες μετά την ωοθυλακιορρηξία και εν συνεχεία επανέρχεται στα επίπεδα, που καταγράφονται στην ωοθηκική φάση.

Πώς ο μεταβολισμός του μωρού συμβάλλει στη «δυσανεξία» στη ζέστη

Οι μεταβολικές διαδικασίες είναι κατ’ ουσίαν όλες αυτές οι χημικές διεργασίες, που εκτυλίσσονται ανά πάσα στιγμή στο σώμα μας, δια των οποίων επιτελούνται οι διάφορες σωματικές λειτουργίες. Οι διεργασίες αυτές συχνά συνδέονται με την παραγωγή θερμότητας, η οποία είναι τρόπον τινά ένα «παράπλευρο» αποτέλεσμά τους.

Κατά τη διάρκεια όμως της κύησης μεταβολικές διαδικασίες δεν λαμβάνουν χώρα μόνον στο σώμα της εγκύου, αλλά και στο σώμα του μωρού, που μεγαλώνει προστατευμένο μέσα στη μήτρα.

Έτσι στη θερμότητα, που παράγεται από το μεταβολισμό της γυναίκας, προστίθεται και η θερμότητα, που παράγεται εξαιτίας του μεταβολισμού του μωρού. Συνεπώς, καταγράφεται σχετική άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος της κυοφορούσας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πώς μπορεί η έγκυος να αντιμετωπίσει τη ζέστη;

  • Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Να ενυδατώνεστε επαρκώς. Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με την κατανάλωση νερού, όμως μπορεί να επιτευχθεί και με την κατανάλωση χυμών ή γάλακτος, καθώς και φρούτων, όπως είναι το καρπούζι και το πεπόνι ή λαχανικών, όπως τα αγγουράκια.
  • Να φροντίσετε τα γεύματά σας να είναι μικρά, συχνά και ελαφρά.
  • Να φοράτε ελαφρά και άνετα ρούχα, τα οποία επιτρέπουν τον αερισμό του σώματος, όπως είναι φορέματα ή παντελόνες και «ανοικτά» παπούτσια.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.