Έρευνα: Ο εθισμός των γονέων στα social media βλάπτει σοβαρά τα παιδιά

Έρευνα: Ο εθισμός των γονέων στα social media βλάπτει σοβαρά τα παιδιά

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan και το Πανεπιστήμιο του Illinois State η αλόγιστη χρήση των social media δημιουργεί στα παιδιά το αίσθημα της απόρριψης…

Από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά, οι γονείς μας, μας έλεγαν συνέχεια να μην καθόμαστε μπροστά σε μία οθόνη, είτε αυτή ήταν τηλεόραση είτε ένα βιντεοπαιχνίδι, καθώς κάτι τέτοιο μπορούσε να μας αποξενώσει από τα άλλα παιδιά.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, που εμείς ως γονείς, πλέον, συνηθίζουμε να μην επιτρέπουμε στα παιδιά μας την πολύωρη ενασχόληση τους με μία οθόνη.

Νέα έρευνα, όμως, προειδοποιεί ότι οι γονείς που είναι εθισμένοι με τις κινητές τους συσκευές και με τα social media, μπορούν στην ουσία να οδηγήσουν τα παιδιά τους, σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, δεδομένα και στοιχεία που συντάχθηκαν από μια ομάδα καθηγητών Παιδιατρικής οδήγησαν στο γεγονός ότι οι μητέρες και οι πατέρες που χρησιμοποιούν συχνά την ψηφιακή τεχνολογία είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διακοπή του παιχνιδιού ή μιας δραστηριότητας που μπορεί να έχει ένας γονιός με το παιδί του, προκειμένου να στείλει ένα γραπτό μήνυμα ή να ελέγξει το Facebook του, στην ουσία μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί του ένα αίσθημα απόρριψης και αναστάτωσης, συνεισφέροντας μ’ αυτόν τον τρόπο στις ξαφνικές του εκρήξεις.

Η επικεφαλής της έρευνας, Jenny Radesky, αναφέρει ότι ακόμα και ένα μικρό διάλειμμα σε μια συζήτηση που μπορεί να έχετε με το παιδί σας, προκειμένου να ελέγξετε τα «likes» σας, στο Instagram σας, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Η Radsky η οποία είναι ειδική σε παιδικές συμπεριφορές και παιδίατρος στο Michigan, πρόσθεσε: «Είναι πιθανό οι γονείς των παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολίες στη συμπεριφορά τους, να αποσπούνται από την τεχνολογία κατά τη διάρκεια των περιόδων που διανύουν με το παιδί τους» και προσθέτει «είναι πολύ δύσκολο να τραβήξουμε την προσοχή μας ανάμεσα σε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν και στις πληροφορίες που περιέχουν όλες αυτές οι συσκευές, από τις κοινωνικές και τις συναισθηματικές πληροφορίες που έχουν τα παιδιά μας ανάγκη και να τις επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα αποτελεσματικά».

Η μελέτη εξέτασε πόσες φορές ένας γονέας διέκοπτε μία δραστηριότητα του εξαιτίας της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της μέρας.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί, ανέλυσαν τη συμπεριφορά που είχαν τα παιδιά εξαιτίας αυτών των διακοπών, τους τελευταίους δύο μήνες.

Σχεδόν το ήμισυ (48%) των γονέων δήλωσε ότι οι συσκευές τους, διακόπτουν τις δραστηριότητες τους τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα, το 24% των γονέων ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει δύο φορές, το 17% είπε μία φορά, ενώ μόλις το 11% δήλωσε οι δραστηριότητες τους δε διακόπτονται ποτέ από τις συσκευές τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι γονείς ρωτήθηκαν επίσης αν πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους πάρα πολύ και οι μητέρες παραδέχτηκαν ότι η αλόγιστη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων θα μπορούσε, όντως, να αποτελεί ένα πρόβλημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.