ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Τα 8 «πρέπει» στη διατροφή του παιδιού σας για σωστή ανάπτυξη

Τα 8 «πρέπει» στη διατροφή του παιδιού σας για σωστή ανάπτυξη

Η διατροφή του παιδιού σας παίζει καθοριστικό ρόλο και η ισορροπία είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά.

Η διατροφή του παιδιού πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και ισορροπία για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την πρόσληψη της απαιτούμενης ενέργειας, για την ανάπτυξη του οργανισμού του και για την προστασία του.

Πρωινό
Πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση του πρωινού γεύματος. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι μαθητές που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα από εκείνους που δεν καταναλώνουν.

Πολλά και συχνά γεύματα
Εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη πολλών και συχνών γευμάτων. Τα ενδιάμεσα γεύματα προσφέρουν στον οργανισμό συνεχή ενέργεια και βοηθούν στη διατήρηση της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα.

Φρούτα και λαχανικά
Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως (1 μερίδα φρούτου αντιστοιχεί με 1 μέτριο φρούτο και 1 μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί με 1 φλ. ωμά ή ½ φλ. βραστά λαχανικά).

Προϊόντα ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα προϊόντα τους θα πρέπει να αποτελούν της βάση της καθημερινής διατροφής του παιδιού.

Πρωτεΐνη
Στη καθημερινή διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη π.χ. ψάρι, άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά, αβγά, όσπρια.

Ψάρια και ω-3 λιπαρά
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα λάβει από τις τροφές. Τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος καθώς και για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, η αντράκλα. Δυο φορές την εβδομάδα θα πρέπει η οικογένεια να καταναλώνει ψάρι εκ των οποίων το ένα να είναι λιπαρό.

Ελαιόλαδο
Ως κύρια πηγή λίπους της διατροφής επιλέξτε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νερό, το πολύτιμο
Μην υποτιμάτε το νερό. Η επαρκής πρόσληψη νερού παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική, νευρολογική και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Όταν τα παιδιά είναι ενυδατωμένα έχουν περισσότερη ενέργεια και είναι περισσότερο συγκεντρωμένα. Ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.