Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές από το Χαμόγελο του Παιδιού

Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές από το Χαμόγελο του Παιδιού

Συμβουλές ασφάλειας για τις διακοπές δίνει το Χαμόγελο του Παιδιού.

Όπως αναφέρει: «Έχουμε δημιουργήσει έναν σύντομο οδηγό με συμβουλές ασφάλειας. Οι γονείς που έχουν συγκεκριμένα ερωτήματα ωστόσο είναι ευπρόσδεκτοι να συνεχίσουν να μας στέλνουν mail ([email protected]) ή να καλούν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόσαστε για την ασφάλεια του παιδιού σας είναι ότι η συνεχής επικοινωνία με το παιδί είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι είναι προστατευμένο από όλους τους κινδύνους.

Το πόσο ασφαλή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του παιδιού. Στην Ελλάδα, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα παιδιά εγκυμονούν από πηγές όπως η θάλασσα, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και το να χαθούν σε χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία όπου οι παραπάνω κίνδυνοι αυξάνονται.

Οι κίνδυνοι αυτοί είναι μεγαλύτεροι κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά. Παρακάτω σας παραθέτουμε χρήσιμες συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς και να διασκεδάσετε όλο το καλοκαίρι αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο».

Πιο αναλυτικά:

-Το καλοκαίρι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, συχνά σε μπαλκόνια και συχνά με τις πόρτες ανοικτές/ ή χωρίς να έχουμε κλειδώσει.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται μόνα τους χωρίς επιτήρηση στο μπαλκόνι.

Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα μπαλκόνια να σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλή – ότι τα κάγκελα του μπαλκονιού δεν έχουν ανοίγματα από τα οποία μικρά παιδιά χωράνε να περάσουν, ότι δεν υπάρχουν κομμάτια ή σημεία στα οποία μπορούν να σκαρφαλώσουν και ότι δεν υπάρχουν έπιπλα ή άλλα αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σκαρφαλώσουν.

Αν είναι μικρά τα παιδιά είναι πάντα προτιμότερο εφόσον δεν μπορεί να είναι κάποιος ενήλικας μαζί στο μπαλκόνι να τα προσέχει, να παραμένει η πόρτα του μπαλκονιού κλειδωμένη ώστε να μην βγει το παιδί μόνο του.

-Τους καλοκαιρινούς μήνες ταξιδεύουμε περισσότερο και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μικρότερα παιδιά πρέπει πάντα να ταξιδεύουν στα ειδικά παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε ζώνη ασφαλείας.

Αυτό πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα το πόσο μικρή είναι η απόσταση (Στατιστικές δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα με αυτοκίνητο γίνονται σε αποστάσεις μικρότερες από 5 χιλιόμετρα από το σπίτι!).

Η ασφάλεια οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνει να φοράμε σωσίβια όταν ταξιδεύουμε με σκάφος, ανεξάρτητα το πόσο κοντά στην ακτή βρισκόμαστε ή το πόσο ρηχά είναι τα νερά.

-Για τα μικρότερα παιδιά, αυτά που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ακόμη, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις παραλίες και σε χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία.

Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν συνέχεια οπτική επαφή με το παιδί τους.

-Από μικρή ηλικία πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι πρέπει να σέβονται το νερό και ότι δεν μπορούν να μπουν στην θάλασσα χωρίς την επιτήρηση από ενήλικα ή την συνοδεία ενός ενήλικα. Επίσης πρέπει να μάθουν πάντα να φοράνε «μπρατσάκια» όταν είναι κοντά στο νερό.

Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ξέρει να μην πλησιάζει πισίνες, κανάλια, ή άλλα σώματα νερού χωρίς την επιτήρηση ενήλικα.

-Από μικρή ηλικία πρέπει να μαθαίνουμε τα παιδιά για τους κινδύνους των αυτοκινήτων. Δεν πρέπει να παίζουν σε δρόμους που έχουν μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων. Δεν πρέπει ποτέ να παίζουνε ανάμεσα στα αυτοκίνητα γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τρέξουν στη μέση του δρόμου να κυνηγήσουν μια μπάλα και να μην τους δει ένας διερχόμενος οδηγός.

-Πρέπει πάντα να θέτουμε ένα «σημείο συνάντησης». Μόλις φτάσουμε στην παραλία, σε πλατεία, σε παιδική χαρά ή οποιοδήποτε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο, πρέπει να διαλέξουμε ένα σημείο στο οποίο αν χάσει ο ένας τον άλλον θα πάμε για να συναντηθούμε.

Για παράδειγμα μόλις φτάσουμε στην παραλία διαλέγουμε ένα κιόσκι ή σκουπιδοτενεκέ και δίνουμε οδηγίες στα παιδιά μας ότι αν μας χάσουν από το οπτικό τους πεδίο να πάνε κατευθείαν στο σημείο αυτό.

-Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι αν χαθούν πρέπει να κοιτάξουν γύρω τους να εντοπίσουν έναν αστυνομικό. Στο παρελθόν συνηθίζαμε να λέμε κάποιον με «στολή» αλλά το έχουμε αλλάξει αυτό διότι υπάρχουν επαγγέλματα που τώρα πια χρησιμοποιούν στολή (όπως οι υπηρεσίες κούριερ) και αυτό μπορεί να μπερδέψει ένα μικρό παιδί.

Αν δεν δουν έναν αστυνομικό, πρέπει να πλησιάσουν μια άλλη μαμά (μια γυναίκα που συνοδεύει παιδί) και να της πούνε ότι έχουν χαθεί.

Αν βρίσκονται κοντά σε τηλέφωνο μπορούν να καλέσουν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν από οποιοδήποτε κινητό, σταθερό και δημόσιο τηλέφωνο, και κάποιος θα έρθει άμεσα να τα βοηθήσει.

-Μαθαίνουμε τα παιδιά μας ότι πρέπει να ξέρουμε που ακριβώς παίζουνε και με ποιους παίζουνε. Αν θέλουν να πάνε κάπου αλλού / να μετακινηθούν πρέπει πρώτα να μας το πουν πριν κουνηθούν από το σημείο όπου βρίσκονται.

Να σιγουρευτείτε ότι έχετε θέσει κανόνες με τα παιδιά σας όσον αφορά ποια σπίτια μπορούν να επισκέπτονται χωρίς να είστε και εσείς μαζί και συζητήστε τα όρια του που μπορούν και δεν μπορούν να πάνε στην γειτονιά.

-Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ολόκληρο το όνομα τους, τη διεύθυνσή σας και τους αριθμούς τηλεφώνων και πως να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο. Σιγουρευτείτε ότι ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο.

Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν έναν γείτονα ή άλλο έμπιστο ενήλικα που μπορούν να καλέσουν αν φοβηθούν ή αν προκύψει έκτακτη ανάγκη. Επίσης πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να καλέσουν στην γραμμή 116000.

-Επισημάνετε στα παιδιά σας να έχουν την πόρτα πάντα κλειδωμένη και να μην ανοίγουν την πόρτα ή να μιλήσουν σε οποιονδήποτε έρχεται στην πόρτα όταν βρίσκονται μόνα τους στο σπίτι.

Εάν έχετε κανονίσει με κάποιον φίλο ή συγγενή να περάσει από το σπίτι όταν απουσιάζετε, σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας αισθάνονται ασφαλή να μείνουν μόνα με αυτό το άτομο.

Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να πουν σε όποιον καλέσει στο τηλέφωνο του σπιτιού ότι είναι μόνα στο σπίτι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Ελέγξτε καλά την κατασκήνωση ή άλλα καλοκαιρινά προγράμματα πριν αποφασίσετε να στείλετε τα παιδιά σας. Ελέγξτε αν έχει γίνει έλεγχος στα άτομα τα οποία θα δουλεύουν με τα παιδιά. Σιγουρευτείτε ότι θα υπάρχει ενήλικας να επιβλέπει τα παιδιά όλες τις ώρες και σιγουρευτείτε ότι σας γνωστοποιούν όλες τις δραστηριότητες και τις εκδρομές που προγραμματίζουν.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.