Νέες Σχολές Γονέων από την «Πυξίδα»

Νέες Σχολές Γονέων από την «Πυξίδα»

 Έτοιμος ο σχεδιασμός για την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2015

Το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα», στην προσπάθεια της να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει τους γονείς στο γονεϊκό τους ρόλο και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, προγραμματίζει για φέτος τη λειτουργία νέων Ομάδων για γονείς, και μάλιστα με διευρυμένη η θεματολογία.

Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη σύστασή τους με τον σχεδιασμό να τοποθετεί τη λειτουργία τους στις αρχές Σεπτεμβρίου και τον προγραμματισμό να επεκτείνεται έως και τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις Ομάδες είναι δωρεάν, και απευθύνονται σε γονείς προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν:

Ομάδα για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας: Αντικείμενο συζήτησης είναι «Η προσαρμογή των νηπίων στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο», και θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο (απόγευμα). Κατά τη διάρκειά της θα αναπτυχθούν θέματα όπως είναι οι ανάγκες και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των παιδιών, τα πρώτα βήματα ανεξαρτητοποίησης, οι αγωνίες του γονιού και οι τρόποι συνοδείας του παιδιού.

► Ομάδα για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας: Πρόκειται για πρωινή ομάδα που θα ξεκινήσει στις Οκτώβρη, και η οποία θα ασχοληθεί με τις ανάγκες και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των παιδιών, τη σχολική ζωή και τη μελέτη, την επικοινωνία με τα παιδιά και την ενθάρρυνση της υπευθυνότητας και του αυτοσεβασμού.

► Εφηβεία και εξαρτητικές συμπεριφορές: Η Ομάδα αυτή θα λειτουργήσει στα τέλη του Οκτώβρη (απόγευμα), και θα ασχοληθεί με τις ανάγκες και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των εφήβων, τον πειραματισμός και τη χρήση νόμιμων και παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά), τα όρια στην εφηβεία και την οικογένεια και την επικοινωνία με τους εφήβους. Η Ομάδα θα απευθύνεται στους γονείς εφήβων που θα συμμετέχουν σε αντίστοιχο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με την επιστημονική στήριξη της «Πυξίδας» σε γυμνάσια και λύκεια.

Οικονομική κρίση και ανεργία

► Ομάδα για γονείς που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την ανεργία: Σε πρωινές συναντήσεις, που θα αρχίσουν στις αρχές του Νοέμβρη, τα εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη της «Πυξίδας» θα διαπραγματευτούν το θέμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, καθώς και με τα αποτελέσματα που προκαλούν, όπως είναι η ψυχολογική πίεση, το άγχος, η θλίψη και η ανασφάλεια. Κατά τις συναντήσεις τους με τους γονείς, οι ειδικοί επιστήμονες θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα:

• Πώς η κρίση επηρεάζει τη σχέση με το σύντροφο;

• Τί αλλαγές φέρνει στη ζωή τής οικογένειας η κρίση;

• Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά για την κρίση;

• Πώς θα φροντίσουμε τις ισορροπίες στην οικογένεια;

► Ομάδα για γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ: Η λειτουργία της τοποθετείται στα τέλη του Οκτώβρη (απόγευμα), με θέματα:

• Κατανόηση της ΔΕΠΥ: Διάγνωση-υπερδιάγνωση,

• Συναισθήματα και ανάγκες των παιδιών,

• Χαρακτηριστικά και συμπεριφορές των παιδιών που έχουν ΔΕΠΥ,

• Υποστήριξη της συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών,

• Υποστήριξη των παιδιών με ΔΕΠΥ στη δημιουργία και τη διατήρηση φιλικών σχέσεων,

• Τρόποι υποστήριξης των παιδιών στη μελέτη,

• Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γονέας με παιδί με ΔΕΠΥ.

► «Ζευγάρι ένας εύθραυστος δεσμός»: Η ομάδα αυτή θα λειτουργήσει στο δήμο Λαγκαδά (Οκτώβρη) και τη Δημοτική Ενότητα Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών (Νοέμβρης). Θέματά της η επικοινωνία των συντρόφων, οι αλλαγές που φέρνουν τα παιδιά και το μεγάλωμά τους στη ζωή του ζευγαριού, η διαχείριση των συγκρούσεων, η κρίση-ευκαιρία για τη σχέση, φροντίζοντας τη σχέση με το σύντροφο, κρατώντας τη σχέση ζωντανή και ενδιαφέρουσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συμμετοχή στις ομάδες, όπως και κάθε άλλη προσφερόμενη από την «Πυξίδα» υπηρεσία είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 2310.202015 και 2310.204453.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.