Πεισμώνει το παιδί σας συνέχεια; Πως να το αντιμετωπίσετε

Πεισμώνει το παιδί σας συνέχεια; Πως να το αντιμετωπίσετε

Είναι γεγονός ότι η αντίδραση του παιδιού μπορεί να είναι πολύ έντονη. Μερικές φορές μάλιστα είναι απρόβλεπτη. Το πείσμα αποτελεί ένα στάδιο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Τι είναι καλό να γνωρίζετε:

• Το μικρό παιδί που πεισμώνει δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει τους γονείς ή να τους κάνει να θυμώσουν.

• Η κατανόηση των συναισθημάτων του θα σας βοηθήσει να το χειριστείτε καλύτερα.

• Όταν βρίσκεται σε κατάσταση εναντίωσης δε θα λογικευτεί μόνο και μόνο επειδή το επιθυμείτε ή το απαιτείτε.

• Καλύτερα να αποφύγετε την άμεση αντιπαράθεση μαζί του, εκτός αν πρόκειται για κάποιο πολύ σημαντικό πρόβλημα ή κίνδυνο. Αυτό μπορεί να εκληφθεί από το παιδί σαν επίδειξη δύναμης από

μέρους σας και οι πιθανότητες να επιβληθείτε είναι λίγες.

• Είναι προτιμότερο κάποιες φορές να υποχωρείτε έγκαιρα, αν δεν είναι κάτι σημαντικό ή να του αποσπάτε την προσοχή σε κάποια άλλη δραστηριότητα παρά να περιμένετε την αναπόφευκτη αντίδρασή του με όλα τα επακόλουθα της, γιατί τότε δεν θα είναι πια δυνατόν να κάνετε πίσω.

• Συχνά η εναντίωση και το πείσμα ενός παιδιού αποτελούν μία πρόκληση για να το προσέξετε.

• Αν το παιδί παρουσιάζει συχνά πείσματα, αναλογιστείτε τον τρόπο που το αντιμετωπίζετε και επανεξετάστε τους τρόπους χειρισμού. Ίσως χρειαστεί αλλαγή συμπεριφοράς κι από τους δύο.

• Έχει αποδειχθεί πως όση περισσότερη ελευθερία έχει ένα παιδί ώστε να πειραματιστεί και να εξερευνήσει το περιβάλλον, τόσο λιγότερο θα τραβήξουν την προσοχή του τα απαγορευμένα πράγματα.

• Να το προτρέπετε να εκφράζει ανοιχτά αυτό που θέλει και να συζητά μαζί σας.

Από την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο – συγγραφέα Αλεξάνδρα Καππάτου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: mothersblog.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.