H κατάλληλη ηλικία για να αφήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί σε κάποιον φίλο του!

H κατάλληλη ηλικία για να αφήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί σε κάποιον φίλο του!

Το 5χρονο κοριτσάκι σας, σας έχει ζαλίσει ζητώντας σας να το αφήσετε να κοιμηθεί για μια φορά στο σπίτι της καλύτερής της φίλης.

Μάλιστα, εφαρμόζει κάθε μέσο ώστε να σας αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και μόνο του, ενώ σας επαναλαμβάνει ότι θα ακούει τη μαμά της φίλης της, δεν θα κάνει αταξίες ενώ θα φάει ό,τι φαγητό και αν έχει ακόμη και αν είναι φακές.

Πότε όμως ένα παιδί μπορεί να μείνει στο σπίτι κάποιου φίλου του; Είναι η ηλικία των 5 νωρίς ή όχι;

Η αλήθεια είναι πώς μερικά παιδιά είναι έτοιμα ακόμη και την ηλικία των 5 ετών να κοιμηθούν σε ένα ξένο σπίτι ενώ κάποια άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας ακόμη δεν μπορούν να κοιμηθούν μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά.

Μερικές φορές τα παιδιά κοιμούνται στους παππούδες τους ή το σπίτι της θείας, αλλά δεν είναι έτοιμα να κοιμηθούν στο σπίτι του κολλητού τους. Μερικές φορές πάλι, το παιδί είναι έτοιμο να κοιμηθεί σε ένα άλλο σπίτι, αλλά ο γονέας του δεν είναι.

Η ετοιμότητα είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Εάν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να κοιμηθεί χώρια σας, παρά τις υποσχέσεις, τότε είναι πιθανό να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα από το τηλέφωνο της μαμά που φιλοξενεί το μικρούλι σας, ζητώντας σας να πάτε να το πάρετε.

Το sleepover (το να κοιμηθεί σε άλλο σπίτι) είναι κατάλληλο μόνο για τα παιδιά που είναι έτοιμα. Όχι μόνο θα ενθαρρύνει την ανεξαρτησία, την αυτοδυναμία, και την αυτο-φροντίδα τους, αλλά θα τα βοηθήσει να δουν πώς είναι και πώς ζει μια διαφορετική οικογένεια.

Ένας από τους τρόπους που οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία των παιδιών τους είναι δείχνοντας πίστη στην αυτοδυναμία τους. Αν οι γονείς δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του παιδιού τους να κάνουν σωστές επιλογές για τον εαυτό τους κατά την απουσία του γονέα, τότε γιατί να εμπιστευτεί το ίδιο τον εαυτό του;

Αν ωστόσο θέλετε να είστε ήσυχοι μπορείτε να ρωτήσετε τους γονείς του φίλου του παιδιού σας κάποια πράγματα όπως, «Ποιος θα είναι στο σπίτι; Πού θα κοιμηθούν τα παιδιά; Ποιοι είναι οι κανόνες σας για τον βραδινό ύπνο;».

Εάν το παιδί σας είναι διστακτικό στο να πάει στο σπίτι κάποιου φίλου ή φίλης να κοιμηθεί αλλά επιθυμεί πραγματικά να ήταν σε θέση να το καταφέρει, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα «sleepunder». Τι είναι αυτό; Να αφήσετε το παιδί σας να μένει στο σπίτι του φίλου του κατά τη διάρκεια του δείπνου και του παιχνιδιού. Αφήστε το να πλύνει τα δόντια του εκεί, να φορέσει τις πυτζάμες του, ακόμη και να ακούσει το παραμύθι της καληνύχτας. Μόλις ολοκληρωθούν όλα αυτά τότε μπορείτε να πάτε να το πάρετε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.