ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Γιατί μερικά παιδιά διαβάζουν περισσότερο;

Γιατί μερικά παιδιά διαβάζουν περισσότερο;

Οι Cunningham και Stanovich (1997) ήταν οι πρώτοι που πρότειναν ότι η πρακτική είναι καίριας σημασίας για την ανάγνωση. Υπάρχουν ωστόσο τεράστιες ατομικές διαφορές μεταξύ των παιδιών σχετικά με τις συνήθειες ανάγνωσης.

Ενώ οι άπληστοι αναγνώστες μπορεί να διαβάζουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια λέξεις το χρόνο, οι απρόθυμοι αναγνώστες διαβάζουν μόνο 8.000 λέξεις για την απόλαυσή τους.

Μια μελέτη που περιέλαβε πάνω από 11.000 7χρονα δίδυμα παιδιά διαπίστωσε ότι το πόσο καλά διαβάζουν τα παιδιά καθορίζει το το χρόνο διαβάσματος, και όχι το αντίστροφο.

Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης -η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry- διαπίστωσαν ότι το πόσο καλά διαβάζουν τα παιδιά είναι εξαιρετικά κληρονομικό, ενώ το πόσο διαβάζουν επηρεάζεται εξίσου από τα γονίδια και το περιβάλλον.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το επίπεδο ικανότητας ανάγνωσης των παιδιών τροφοδοτεί το πόσο επιλέγουν να διαβάσουν και ότι, επομένως, τα παιδιά τείνουν να αποφεύγουν την ανάγνωση εάν δυσκολεύονται. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται όχι μόνο στην προώθηση δεξιοτήτων ανάγνωσης αλλά και στην παροχή κινήτρων για ανάγνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Ήταν γνωστό ότι το πόσο κάνετε κάτι και το πόσο καλά το κάνετε δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, αλλά αυτή η μελέτη φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα του αυγού και της κότας”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Elsje van Bergen, από το Vrije Universiteit Amsterdam, στην Ολλανδία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.