ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Τι κάνουν οι γονείς όταν το παιδί αρνείται να επιστρέψει στο σχολείο;

Τι κάνουν οι γονείς όταν το παιδί αρνείται να επιστρέψει στο σχολείο;

Η μετάβαση στη νέα σχολική πραγματικότητα δεν είναι εύκολη. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και άλλα απλά δεν θέλουν!
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη μια περίοδος προσαρμογής προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώριο στο παιδί να αποκτήσει μια νέα καθημερινότητα σε σχέση με αυτή του καλοκαιριού και σιγά σιγά να μπει σε ένα πρόγραμμα.

Η απότομη μετάβαση σε ένα φουλ πρόγραμμα με σχολείο, δραστηριότητες και φροντιστήρια ενδεχομένως να πελαγώσει το παιδί και να εντείνει την άρνησή σου για το σχολείο.

Σύμφωνα με την Γιαννακοπούλου Αφροδίτη, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας – Εθελόντρια στη Γραμμή 11525 και το Συμβουλευτικό Κέντρο της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», αν το παιδί δε θέλει να επιστρέψει στο σχολείο, χρειάζεται να συζητήσετε μαζί του ώστε να μάθετε τι είναι αυτό που το ενοχλεί. Παρά την καλή διάθεση που έχετε για συζήτηση, το παιδί σας ίσως να μην είναι έτοιμο να συζητήσει ή να μην μπορεί να ορίσει τι ακριβώς είναι αυτό που το ενοχλεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να μην πιέζετε το παιδί. Ωστόσο, είναι απαραίτητο από την πλευρά σας να έχετε θετική στάση και να περάσετε το μήνυμα στο παιδί σας ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα και αν έχει θα το βοηθήσετε και θα είστε δίπλα του.

Νέα χρονιά, νέο περιβάλλον

Η νέα χρονιά συνεπάγεται αρκετές φορές νέα πρόσωπα και νέες τάξεις. Αν το παιδί σας αλλάζει σχολικό περιβάλλον ή δάσκαλο ενδέχεται να αισθάνεται άγχος και άρνηση για την επιστροφή του στο σχολείο. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό θα είναι να πάτε με το παιδί στο σχολείο, να γνωρίσει τους χώρους, τους δασκάλους και να εξοικειωθεί με το περιβάλλον πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Έτσι, θα μειωθεί το άγχος και η αβεβαιότητα.

Οι γονείς χρειάζεται να δείξουν κατανόηση και ενσυναίσθηση στην δυσκολία του παιδιού να επιστρέψει στο σχολείο. Θα μπορούσατε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας πώς αντιδρούσατε εσείς όταν ερχόταν η στιγμή να επιστρέψετε στο σχολείο και πώς σας αντιμετώπιζαν οι δικοί σας γονείς. Τι έκαναν εκείνοι και ίσως τώρα το αναπαράγετε και εσείς; Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι λάθος ενδεχομένως κάνετε και πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε καλύτερα το παιδί σας. Ακόμη, προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού σας και να βιώσετε αυτό που νοιώθει. Έτσι, θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις δυσκολίες που βιώνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για κάθε παιδί που αρνείται να επιστρέψει στο σχολείο χρειάζεται να δούμε πώς αισθάνεται και πώς ερμηνεύει την επιστροφή του. Ο κάθε γονέας χρειάζεται να αντιληφθεί το νόημα και τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς του και να την ερμηνεύσει μέσα από τον ψυχισμό του παιδιού του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.