ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Παιδική παχυσαρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και τι να προσέχουν

Παιδική παχυσαρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και τι να προσέχουν

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στην παιδική ηλικία, η οποία επηρεάζει την υγεία και στην ενήλικη ζωή!

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά των παχύσαρκων Ελληνόπουλων είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, δεδομένου ότι η παχυσαρκία στα παιδιά συνοδεύεται και από σοβαρά προβλήματα υγείας: ορθοπεδικά και αναπνευστικά προβλήματα, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, αυξημένες τιμές σακχάρου, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα.

Παιδική παχυσαρκία – Πώς γίνεται η διάγνωσή της
Η παχυσαρκία διαγιγνώσκεται με τη βοήθεια του υπολογισμού του Δείκτη Μάζας Σώματος του Παιδιού (συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, που μπορεί να σας πληροφορήσει για το εάν το παιδί σας έχει φυσιολογικό ΔΜΣ, ή εάν είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο).

Παιδική παχυσαρκία – Παράγονες που αυξάνουν τον κίνδυνο
Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας και μερικοί από αυτούς, είναι:

  • έλλειψη δραστηριότητας
  • καθιστική ζωή (παιχνίδια, τηλεόραση)
  • κληρονομικότητα
  • κατανάλωση φαγητών υψηλής θερμιδικής αξίας
  • κατανάλωση fast food και αναψυκτικών
  • κατανάλωση γλυκών
  • στρες και άγχος
  • έλλειψη προσοχής από τους ίδιους τους γονείς

Παιδική παχυσαρκία – Πότε ένα παιδί θεωρείται υπέρβαρο ή παχύσαρκο
Δείτε στον παρακάτω πίνακα τα όρια του ΔΜΣ πάνω από τα οποία το παιδί θεωρείται υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την Παχυσαρκία (IOTF):

Παιδική παχυσαρκία – Πώς την αντιμετωπίζουμε
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα παιδιά αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο έργο , που απαιτεί απαραίτητα τη συμμετοχή και την υποστήριξη του οικογενειακού και του ευρύτερου περιβάλλοντος του παιδιού και περιλαμβάνει την εκπαίδευση στην εφαρμογή των υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την άσκηση ή γενικά την αύξηση της σωματικώς δραστηριότητας.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και το διαιτολόγο ώστε να αξιολογηθεί η σχέση του βάρους του παιδιού με το ύψος και την ηλικία του και να διαπιστωθεί πόσο είναι το υπερβάλλον σωματικό βάρος. Μην ξεχνάτε ότι αν το παιδί σας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και μπορεί να μη χρειάζεται να χάσει βάρος, αλλά να το διατηρήσει σταθερό καθώς θα ψηλώνει. Μόνο οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μην εφαρμόζετε αυστηρές δίαιτες στα παχύσαρκα παιδιά!
Δεν επιτρέπονται να γίνονται στα παιδιά οι αυστηρές δίαιτες αδυνατίσματος που ακολουθούν οι ενήλικοι ή η χρήση ειδικών προϊόντων αδυνατίσματος. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι γονείς να ενημερώνονται σχετικά και να προλαμβάνουν την εμφάνισή της!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.