Το τρόφιμο που μειώνει κατά 40% τις αλλεργίες στα παιδιά

Το τρόφιμο που μειώνει κατά 40% τις αλλεργίες στα παιδιά

Τα παιδιά μπορεί να απεχθάνονται συνήθως τα ψάρια και να δυσανασχετούν όταν πρέπει να τα φάνε, ωστόσο μελέτη που δημοσιεύεται στο Nutrients δείχνει ότι τα παιδιά που τρώνε ψάρια ή ιχθυέλαιο από την ηλικία των 12 μηνών περίπου έχουν σημαντικά μειωμένη συχνότητα εκζέματος, συριγμού και άσθματος σε ηλικία έξι ετών.

Η μειωμένη συχνότητα κυμαινόταν από 28 έως 40%.

«Συγκρίναμε παιδιά που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των δύο ετών, με παιδιά που έτρωγαν σπανίως ψάρια», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής και κύριος συγγραφέας της μελέτης Torbjørn Øien από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλευτικής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ως βάση για την διενέργεια της μελέτης αποτέλεσαν δεδομένα από μελέτη για την πρόληψη των παιδιατρικών αλλεργιών στο Trondheim, που είχε ξεκινήσει το 2000. Στη νέα μελέτη συμπεριλήφθηκαν στοιχεία για πάνω από 4.000 οικογένειες και επιχειρήθηκε να γίνει συσχετισμός μεταξύ μητρικής ή παιδική κατανάλωσης ψαριών και της εκδήλωσης άσθματος, εκζέματος και πυρετού εκ χόρτου στα παιδιά. Όλες αυτές οι παθήσεις έχουν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση στη Νορβηγία από το 1950 και έπειτα. Οι επιστήμονες έχουν αποδώσει την αύξηση σε διάφορες αλλαγές που έχουν συμβεί διαχρονικά στον τρόπο ζωής των Νορβηγών, περιλαμβανομένης και της μικρότερης κατανάλωσης ψαριών.

Ωστόσο, οι ερευνητές εστίασαν και σε άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικογενειών.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα παιδιά των γονιών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ή εισόδημα, γενικά πλεονεκτούν. Και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να τρώνε περισσότερο ψάρι στη διατροφή τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο μικρότερος κίνδυνος των προαναφερόμενων αλλεργικών αντιδράσεων οφείλεται μόνον στα ψάρια. Μπορεί και άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση «και σε συνάρτηση με άλλες μετα-αναλύσεις, διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση ψαριών ήδη από την ηλικία των 12 μηνών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εκζέματος, άσθματος και συριγμού σε ηλικία έξι ετών. Κι αυτό είναι σημαντικότερο από την μητρική πρόσληψη ψαριών και ιχθυελαίου κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού ή την κατανάλωση ψαριών όταν το παιδί είναι πια δύο ετών, καθώς φαίνεται να έχουν μικρό προστατευτικό όφελος», σημειώνει ο Δρ. Øien.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και καταλήγει ότι το μήνυμα της μελέτης είναι πως «θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση ψαριών τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού καθώς έχει προστατευτική επίδραση έναντι του εκζέματος και του άσθματος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.