ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Όλοι οι λόγοι που το μωρό σας ξέρει ότι το αγαπάτε

Όλοι οι λόγοι που το μωρό σας ξέρει ότι το αγαπάτε

Είναι πάρα πολλά εκείνα που κάνετε και «κερδίζετε» την καρδιά του μωρού σας χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.

Παρ’ όλη την ταλαιπωρία που σας δίνει – ξενύχτια, κλάμα, άλλαγμα, τάισμα, πονάκια – βαθιά μέσα ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το μωρό σας σας αγαπά. Μπορεί να μην χαμογελάει ακόμα, να μην το λέει με λόγια σίγουρα όμως το νιώθει. Διαβάστε για ποιους λόγους.

Η φωνή και η μυρωδιά σας είναι υπέροχες
Τα μωρά φαίνεται να αναγνωρίζουν αμέσως τη μητέρα τους. Μόλις η μητέρα αρχίζει να μιλάει με χαλαρωτική φωνή το μωρό θα γυρίσει προς την ίδια ή θα ανοίξει τα μάτια του. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούσε να ακούσει τη φωνή της μαμάς από τη μήτρα. Ένα νεογέννητο μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του μακριά από έναν ξένο λόγω της άγνωστης φωνής και της μυρωδιάς.

Λατρεύει το πρόσωπό σας
Τα νεογέννητα δεν κάνουν πολλά, αλλά τρώνε. Στα γεύματα, τα μάτια τους αναζητούν μια μικρή διασκέδαση και το κύριο αξιοθέατο δείπνου είναι η μαμά ή ο μπαμπάς. Ένα από τα πρώτα αντικείμενα που ένα μωρό θα επικεντρωθεί είναι ένα πρόσωπο.

Όταν κλαίει το παρηγορείτε
Ανεξάρτητα τι έλεγαν οι παλαιότερες γενιές – «μην το παίρνεις αγκαλιά, θα το κακομάθεις»– το μωρό σας σας αγαπάει γιατί κάθε φορά που κλαίει, νιώθει πόνο ή ανασφάλεια, εσείς είστε πάντα εκεί για εκείνο.

Κάνετε όλες τις σωστές κινήσεις.
Όταν περπατάτε ο ρυθμός των κινήσεών σας, όπως και ο ήχος της φωνής σας, είναι κάτι που το μωρό σας είναι εξοικειωμένο μαζί του. Το μωρό σας μετακινούταν μαζί σας τους τελευταίους εννέα μήνες. Ακόμα και οι πιο απλές καταπραϋντικές χειρονομίες σας μπορεί να είναι θαυμάσια αναγνωρίσιμες από εκείνο, όπως το να του τρίψετε την πλάτη με τον ίδιο τρόπο που χαϊδεύατε την κοιλιά σας.

Είστε η ασφάλεια του
Για το μωρό, ακόμη και μια επίσκεψη στο μπακάλικο, είναι γεμάτη ερεθίσματα. Ένας γάμος, μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο ή ένα μικρό πρόβλημα με τον ύπνο μπορεί για εκείνο να είναι κάτι το τρομερό. Όταν συμβαίνει αυτό στρέφεται προς εσάς. Εάν είστε ήρεμες η ενέργειά σας λέει στο μωρό σας ότι όλα είναι εντάξει.

Διδάσκετε τα όρια
Ένα μωρό με όρια είναι ένα ασφαλές μωρό. Τα όρια προστατεύουν το μωρό από τις συνέπειες. Ακόμη και ένα μωρό μόλις 4 μηνών μπορεί να διδαχθεί κάποια όρια.

Του μιλάτε
Μέχρι τη στιγμή που το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αρχίσει να ανταποκρίνεται του έχετε ήδη πει χιλιάδες λέξεις. Καθώς το μωρό σας πλησιάζει τα πρώτα του γενέθλια και προσπαθεί να μιλήσει κανείς δεν θα το καταλάβει καλύτερα από εσάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φροντίζετε να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον
Δεν είναι εύκολο να φτιάξετε ένα σπίτι ασφαλές για ένα μωρό που μπουσουλάει. Θα πρέπει να πέσετε στο επίπεδό του! Να βάλετε κλειδαριές στα ντουλάπια, προστατευτικά στις πρίζες, να μετακινήσετε επικίνδυνα έπιπλα και αντικείμενα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.