ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνεται η μυωπία στα παιδιά – Ο ρόλος της πανδημίας

Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνεται η μυωπία στα παιδιά – Ο ρόλος της πανδημίας

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, διαπιστώθηκε μια πτώση στο μυωπία μεταξύ των παιδιών που περνούν τουλάχιστον 40 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στο φυσικό φως του ήλιου.

Αναλύοντας, μάλιστα, τους παράγοντες που επηρεάζουν την μυωπία στα παιδιά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μινγκουάνγκ Χε του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), πειραματίσθηκαν με τους μαθητές 12 δημοτικών σχολείων, τα μισά των οποίων καθιέρωσαν ένα πρόσθετο υποχρεωτικό 40λεπτο παιγνίδι σε ανοιχτό χώρο καθημερινά.

Στο ξεκίνημα της έρευνας είχαν μυωπία μόνο το 2% των παιδιών και στις δύο ομάδες (με μέση ηλικία 6,6 ετών).

Μετά από τρία χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω, είχαν μυωπία σε μικρότερο ποσοστό (30%) έναντι των συμμαθητών τους που δεν έπαιζαν έξω (40%).

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει πως οι υπαίθριες δραστηριότητες στην παιδική ηλικία κάνουν καλό στα μάτια των παιδιών, καθώς τα βοηθούν να εξισορροπούν τις πολλές σχολικές και άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, όπου είναι υποχρεωμένα να εστιάζουν σε μικρές αποστάσεις.

Πανδημία και μυωπία

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι μήνες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας μπορεί να επιταχύνουν την αύξηση της μυωπίας στα μικρά παιδιά. Μια καναδική μελέτη εξέτασε τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών, τον χρόνο που πέρασαν σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και τις ώρες που πέρασαν μπροστά στις οθόνες και τη χρήση κοινωνικών μέσων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του 2020.

Οι ερευνητές της μελέτης, διαπίστωσαν ότι τα 8χρονα πέρασαν κατά μέσο όρο περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες, πέρα από τον χρόνο που χρειάζονταν για τη σχολική τους εργασία.

Αυξητική τάση

Η μυωπία εμφανίζει αυξητική τάση σε πολλές χώρες – και στην Ευρώπη. Αν και πολλή συχνή παγκοσμίως, σε μεγάλο βαθμό η αιτία της εμφάνισής της παραμένει άγνωστη, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψή της.

Οι μυωπικοί βλέπουν τα μακρινά αντικείμενα πιο θολά (ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν). Η πάθηση φαίνεται να οφείλεται τόσο σε γενετικούς, όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η παραμονή επί πολλές ώρες μπροστά από οθόνες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας ή επιδείνωσης της ήδη υπάρχουσας. Όσο πιο νωρίς εμφανίζεται η μυωπία σε ένα παιδί, τόσο πιο μεγάλη αυτή μπορεί να γίνει με το πέρασμα των χρόνων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η μυωπία -στην οποία τα μάτια αποκτούν για μυστηριώδεις λόγους επίμηκες σχήμα- εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς.

Έως το 2050 εκτιμάται ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (το 54%) θα έχουν μυωπία, ενώ μεγάλη μυωπία πάνω από πέντε βαθμούς θα έχει ο ένας στους δέκα (10%).

Τεχνολογία και μυωπία

Η αυξανόμενη χρήση οθονών και η ολοένα σπανιότερη παραμονή σε ανοικτούς χώρους, έτσι ώστε τα μάτια να βλέπουν συχνά μακριά, παίζουν ρόλο στην επέκταση της μυωπίας, ενώ συμβάλλουν και οι γενετικοί παράγοντες.

Η αύξηση της μυωπίας, η οποία εμποδίζει την καλή όραση μακριά, αυξάνει αργότερα τον κίνδυνο για καταρράκτη, γλαύκωμα και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Τα γυαλιά και οι φακοί μυωπίας διορθώνουν τη μυωπική όραση, αλλά δεν θεραπεύουν το υποκείμενο πρόβλημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνήθως, η μυωπία εμφανίζεται στην ηλικία των οκτώ έως δέκα ετών και αυξάνεται έως περίπου τα 18. Όσο νωρίτερα ένα παιδί αποκτά μυωπία τόσο πιθανότερο είναι αυτή να εξελιχθεί, ιδίως εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.