ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Γιατί τα ζευγάρια μιλoύν «μωρουδίστικα» μεταξύ τους;

Γιατί τα ζευγάρια μιλoύν «μωρουδίστικα» μεταξύ τους;

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι τα μωρουδίστικα λόγια ανάμεσα σε ενήλικα ζευγάρια που βρίσκονται σε σχέση, τους δένουν. Σ’ ένα θεμελιώδες επίπεδο, το να αποκαλείς τον σύντροφό σου «μωρό» ή «ζουζουνάκι» είναι ένας τρόπος να ενισχύσεις τον δεσμό σας. Μάθε γιατί τα ζευγάρια μιλούν αυτή την περίεργη διάλεκτο μεταξύ τους!

Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών, μπορείτε να σχηματίσετε πλήρεις προτάσεις και να μιλήσετε σαν ενήλικας. Κανονικά θα θέλατε να το κάνετε για πάντα και όμως, αργότερα στη ζωή σας, μπορεί να βρεθείτε τρελά ερωτευμένοι και να μιλάτε ξανά σαν… μωρό. Πόσες φορές έχετε ακούσει ένα ζευγάρι να μιλάει και να σκέφτεστε: «Όχι, σταματήστε, σας παρακαλώ». Αυτή η διάλεκτος που αναπτύσσει ένα ζευγάρι είναι αμήχανη ή χαριτωμένη; Τελικά μπορεί να «ωριμάσει» τον δεσμό ενός ζευγαριού ή να τον κάνει τελείως «παιδιάστικο»;

Για να είμαστε ξεκάθαροι, το να μιλάς σαν μωρό δεν είναι μια διαταραχή και δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να συμπεριφέρεσαι σαν παιδί. Αν και μπορεί να θεωρηθεί ενοχλητικό για άτομα εκτός της σχέσης, δεν είναι ένδειξη ανωριμότητας. Υπάρχουν πραγματικά πολύ βιολογικοί και ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συνομιλήσετε με αυτόν τον τρόπο με το σύντροφό σας και αυτός ο κώδικας να σας φέρει πιο κοντά.

Το baby talk είναι σημάδι μιας καλής σχέσης

Δεν είναι απλώς ένας τρόπος δημιουργίας οικειότητας σε μια σχέση – στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η σχέση σας είναι υγιής. «Η ομιλία ιδιωτικών ζευγαριών σημαίνει πολλά για τη φροντίδα του συντρόφου σας και την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ και των δύο», λέει η επιστήμονας συμπεριφοράς Clarissa Silva στην Elite Daily «Είναι μια επέκταση της άνευ όρων αγάπης που βιώσαμε ως βρέφη για να μας παρέχει ασφάλεια και να διασφαλίσουμε υγιή αναπτυξιακά αποτελέσματα. Το baby talk αντικατοπτρίζει την επιθυμία για ενίσχυση της ανάπτυξης και της σταθερότητας της σχέσης. »

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τοποθετήσετε τις άμυνες σας γύρω από τον σύντροφό σας και αντ ‘αυτού, μπορείτε να συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο που κάνατε όταν ήσασταν… βρέφος.

Μια μυστική γλώσσα παρέχει μια σύντομη απόδραση από την σκληρή πραγματικότητα

Ξυπνάτε ποτέ το Σάββατο το πρωί μετά από μια κουραστική εβδομάδα εργασίας και δεν θέλετε να κάνετε τίποτα άλλο παρά να παρακολουθείτε κινούμενα σχέδια; Δεν συμβαίνει επειδή υποχωρείτε στην παιδική ηλικία, αλλά επειδή χρειάζεστε μια σύντομη ανάπαυλα από το #adulting.

Το ίδιο ισχύει και για το μωρό. «Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για το baby talk των ζευγαριών είναι ένας παιχνιδιάρικος, στοργικός και ευάλωτος ταυτόχρονα τρόπος να δείξετε οικοιότητα», λέει η Silva. Έτσι, εάν ο σύντροφός σας σας καλεί απροσδόκητα «αρκουδάκι», αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζονται ένα μικρό διάλειμμα από τον ρόλο του «σκληρού» ενήλικα.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνεται πως είστε ευάλωτοι

Η δική σας «ζουζουνογλώσσα» σάς επιτρέπει να αισθάνεστε ότι αγαπιέστε όσο ήσασταν παιδί, αλλά σας επιτρέπει επίσης να αισθάνεστε ασφαλείς και προστατευμένοι από κάποιον άλλο. Όταν μιλάτε έτσι γύρω από κάποιον, δεν αισθάνεστε την ανάγκη να τον εντυπωσιάσετε ή να παρουσιάσετε μια τέλεια εκδοχή του εαυτού σας.

Όπως μεγαλώνουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες σας, είστε ευάλωτοι στον σύντροφό σας όταν μιλάτε σαν παιδί. Το να έχεις κάποιον με τον οποίο μπορείς να μοιράζεσαι κάτι τόσο προσωπικό, είναι ένα πολύ ελεύθερο συναίσθημα.

Το να μιλάς σαν μωρό δεν σημαίνει ότι είσαι ανώριμος

«Ενώ θεωρείται ανώριμο, το [baby talk] είναι ένα σημάδι μιας ισχυρής συνεργασίας και δείχνει την ωρίμανση και την εξέλιξη των σχέσεων», λέει η Silva. Δεν κάνει κανέναν στη σχέση λιγότερο ενήλικα – όπως και άλλα πράγματα που κάνετε στην κρεβατοκάμαρα ή στην παρέα του άλλου, η συζήτηση αυτή είναι απλώς μέρος της σχέσης και όχι προβληματισμός για εσάς. Τι γίνεται αν σας αρέσει να καλείτε ο ένας τον άλλον «μωάκι» με ανόητες φωνές;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.