ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Burning Man 2015: το φεστιβάλ οργίων στην Νεβάδα

Burning Man 2015: το φεστιβάλ οργίων στην Νεβάδα

Ξεκίνησε επίσημα την Κυριακή το πιο ξακουστό φεστιβάλ οργίων στον κόσμο. Το Burning Man,( όπως ονομάζεται το φεστιβάλ) λαμβάνει χώρα στην περιοχή «playa», όπως λέγεται η έκταση στην έρημο της Νεβάδα.

Το Βurning Man είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε χρόνο, από το 1986, έως και σήμερα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Για μια βδομάδα το Black Rock Desert γίνεται τόπος συνάντησης ατόμων με εναλλακτικές κοσμοθεωρίες, ιδιότυπα events διοργανώνονται και η μουσική που ακούγεται δεν είναι η εύπεπτη αμερικανική ποπ.

Το ιδιαίτερο αυτό φεστιβάλ έχει τα δικά του… έθιμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όσοι λαμβάνουν μέρος πρώτη φορά, ονομάζονται “παρθένοι” και τους ζητείται να φορούν μία ειδική ζώνη κατά την είσοδό τους στο φεστιβάλ.

 Όταν πρωτοξεκίνησε το Burning Man περίπου 30 χρόνια πριν, ελάχιστοι μυημένοι μετέβαιναν στην έρημο, τα τελευταία χρόνια όμως έχει εξελιχθεί σε ένα μαζικό γεγονός που προκαλεί… μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που διασχίζουν την έρημο.

Το όνομά του το έχει πάρει από το τελετουργικό καψίματος ενός γιγάντιου ανθρώπινου ομοιώματος την προτελευταία μέρα του φεστιβάλ.

Κι αν νομίζατε ότι το Burning Man έχει μόνο «κοινούς θνητούς» θαμώνες, ήρθε η ώρα να μάθετε ότι λάτρεις του ήταν για χρόνια ισχυρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook, το αφεντικό της Amazon, Jeff Bezos και ο Sergey Brin της Google!

 Βλέπετε, μπορεί να θεωρείται αντικαπιταλιστικό φεστιβάλ, όμως τα χρήματα είναι απαραίτητα για να περάσει κάποιος καλά.

Το 2010 πάνω από 51.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στο Burning Man ενώ ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 65.000 το 2014, παρά τις… καταρρακτώδεις βροχές, κάτι σπάνιο για την έρημο της Νεβάδα, που ανάγκασαν τους διοργανωτές να αναβάλλουν κάποιες εκδηλώσεις.

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ:

To Burning Man έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, από την τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου, έως την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Το 2010 πάνω από 51.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στο Burning Man, ενώ ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 65.000 το 2014.

Τέλος, το φεστιβάλ δεν έχει τυχαία χαρακτηριστεί «καυτό», καθώς παρέχει κρεβάτια για σεξ και σκηνές για… ομαδικά όργια!

Στο Burning Man δεν μπορείς να φορέσεις ό,τι γουστάρεις!

Οι κανόνες για τα κοστούμια στο φεστιβάλ είναι πολύπλοκοι. Διέπονται από την αρχή πως κανείς από τους συμμετέχοντες δεν πρέπει να αφήσει κανένα ίχνος πίσω του και οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν δεσμευτεί για τον καθαρισμό κάθε κόκκου άμμου στην έρημο. Τα μποά που μαδάνε και οι πούλιες που σκορπίζονται στα ξέφρενα πάρτι είναι ένας μεγάλος μπελάς.

    Το τέλειο Burning Man κοστούμι, λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να είναι έτσι φτιαγμένο ώστε ο χρήστης να παραμένει ευτυχισμένος στον ήλιο της ερήμου, πολύ ελαφρύ, αλλά αρκετά επιδεικτικό για να τραβήξει τα βλέμματα.  

Οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν πάντως εμποδίσει Burning Man από το να θεωρείται ένας ενήλικος ανταγωνιστής του Halloween. Μάσκες μονόκερων, στολές πουλιών και διαστημανθρώπων, φωσφοριζέ αξεσουάρ και ευφάνταστα gadgets είναι σχεδόν απαραίτητα για τους ‘Burners’ που θέλουν να ξεχωρίζουν στην απέραντη σκηνή που στήνεται στην έρημο.

“Όλα είναι μέρος της τέχνης – όλη η Playa μετατρέπεται σε μια καλλιτεχνική σκηνή», δήλωσε η Donna Kaupp, 67, ο οποία διατηρεί κατάστημα στην Καλιφόρνια. Οι Βurners προμηθεύονται από εκεί αξεσουάρ όπως λεοπάρ γυαλιά και διαστημικές μάσκες.   Φέτος θραύση κάνουν οι ολόσωμες spandex στολές για τους άνδρες. Για τις γυναίκες, τα πολύ κοντά, αστραφτερά σορτς που φοριούνται δίχως τίποτα άλλο, παραμένουν πρώτη επιλογή.

    Το τέλειο Burning Man κοστούμι, λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να είναι έτσι φτιαγμένο ώστε ο χρήστης να παραμένει ευτυχισμένος στον ήλιο της ερήμου, πολύ ελαφρύ, αλλά αρκετά επιδεικτικό για να τραβήξει τα βλέμματα.  

“Θα πρέπει να είναι άνετο για να φορεθεί είτε με τη ζέστη, είτε με το κρύο,” αναφέρει η Μαίρη Χογκ, η οποία κάνει κοστούμια με λεπτομέρειες όπως πλέγμα στις μασχάλες για αερισμό,σε ένα κατάστημα στην περιοχή. “Και θα πρέπει να είναι άνετα όταν είσαι”φτιαγμένος”.

Για μερικούς Βurners, τα ρούχα είναι περιττά και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αλλόκοτο αξεσουάρ και το κατάλληλο attitude

Όταν οι άνθρωποι είναι υπό την επήρεια, δεν πρέπει να αισθάνονται άβολα με τα ρούχα τους” σημειώνει.   Για μερικούς Βurners, τα ρούχα είναι περιττά και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αλλόκοτο αξεσουάρ και το κατάλληλο attitude   Οι εξωφρενικές στολές στο Black Rock Desert συμβάλλουν όμως και σε κάτι άλλο πέρα από τον εντυπωσιασμό. Μια πολυετής μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 εξέτασε την ψυχολογική επίδραση του Burning Man στους συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εκεί, ήταν πολύ πιο άνετοι στον να εκφραστούν με ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα.

Τα κοστούμια, αναφέρει η Kateri McRae, η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, είναι ένας λόγος.   Ο Daniel Zeller, 31 ετών, ο οποίος εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας πέταξε από τη Μελβούρνη, στην Αυστραλία, για το Burning Man, έχοντας ξοδέψει αρκετές εκατοντάδες δολάρια για μια πληθώρα μοναδικών ρούχων και αξεσουάρ που προμηθεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από ένα online κατάστημα που ειδικεύεται στο να δημιουργεί στολές για το Burning Man.

Eίχε βγει από το σπίτι και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει για το αεροδρόμιο όταν συνειδητοποίησε πως θα έπρεπε μαζί του να έχει και μερικά ρούχα για τις μετακινήσεις του. Ανάμεσα στα ρούχα του στις πολλές βαλίτσες είχε και πολλές τουτού φούστες, τις οποίες θεωρεί ό,τι πιο εντυπωσιακό μπορεί να βάλει και συνήθως τις φορά χωρίς εσώρουχο. “Όλοι με κοιτούν και αναφωνούν Wow!” αναφέρει.  

  Στο άρθρο των New York Times σημειώνεται πάντως πως αρκετές χρονιές την εμφάνιση της κάνει μια ιδιόμορφη αστυνομία μόδας που πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους στις σκηνές των Burners και κάνει παρατηρήσεις ή δίνει συμβουλές σε όσους συμμετέχοντες είναι είτε φτωχά ντυμένοι, είτε εκτός κλίματος. Διαδικτυακά πάντως η οργή για όσους ρυπαίνουν με τις στολές τους την έρημο είναι μεγάλη ενώ όσοι δεν έχουν φροντίσει να τηρήσουν τους κανόνες, θα δεχτούν και τα πυρά των σκληροπυρηνικών του φεστιβάλ οι οποίοι “κατσαδιάζουν” όσους έχουν στολές που αφήνουν ίχνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι “παλιοί” του Burning Man πάντως, σνομπάρουν και τους καινούργιους του φεστιβάλ που αντί να φτιάξουν δικές τους στολές κατά παραγγελία, προτίμησαν μια από τις έτοιμες που πωλούνται στο διαδίκτυο.ΠΗΓΗ: nocomments.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.