ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα λάθη που μπορεί να καταστρέψουν ένα ραντεβού

Τα λάθη που μπορεί να καταστρέψουν ένα ραντεβού

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα ερωτικά ραντεβού με πρόσωπα που τώρα γνωρίζουν προκαλούν ένα κράμα συναισθημάτων που περιλαμβάνει ενθουσιασμό, αμηχανία και αγωνία.

Ο συνδυασμός αυτών των συναισθημάτων δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος και συχνά οδηγεί σε ορισμένα λάθη που δυσχεραίνουν την καλή έκβαση της σχέσης, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες μελέτες. Τα συνηθέστερα από αυτά τα λάθη είναι τα εξής:

1. Μεγάλες προσδοκίες. Οταν κάποιος κάνει μια γνωριμία και έχει εξαρχής συγκεκριμένες προσδοκίες είναι πιθανό να διαπιστώσει πολύ νωρίς ότι το άτομο που γνώρισε δεν ανταποκρίνεται σε αυτές. 

Από στατιστικής πλευράς είναι απίθανο να ταιριάζει κάποιος «γάντι» με τις δικές μας επιθυμίες/προσδοκίες και το πιθανότερο είναι ότι έστω και υποσυνείδητα θα εμποδίσουμε την εξέλιξη της σχέσης. 

Αντιθέτως, όταν κάποιος ξεκινάει μια γνωριμία με ανοικτό μυαλό, αφήνοντας περιθώρια ώστε να του αποκαλυφθούν αρκετές πτυχές του άλλου, μπορεί στ’ αλήθεια να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα να γνωρίσει κάποιον ο οποίος δεν εξυπηρετεί τις προκαθορισμένες επιθυμίες του, αλλά δημιουργεί μια νέα σχέση μαζί του.

2. Συμβιβασμός στους βασικούς όρους. Αν και είναι σημαντικό να είναι κανείς ευέλικτος, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζει τι είδους σχέση θέλει να κάνει, καθώς και τα προσωπικά του/της όρια, πριν αφεθεί συναισθηματικά. 

Με άλλα λόγια, το άτομο που θα επιλέξει κάποιος να κάνει σχέση θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο με το οποίο είναι μεν αρκετά διαφορετικό, αλλά όχι στα πολύ σημαντικά και θεμελιώδη ζητήματα. Αυτά πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα.

3. Πολλές αποκαλύψεις από πολύ νωρίς. Κάποιες φορές νιώθουμε πολύ άνετα με ένα πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μοιραζόμαστε αμέσως μαζί του όλες τις πτυχές της ζωής μας. 

Αυτό μπορεί να είναι κουραστικό για το άλλο άτομο, το οποίο καλείται να διαχειριστεί πολλές πληροφορίες για εμάς, χωρίς ακόμα να μας γνωρίζει. Είναι σαν να επιβάλλουμε μεγάλη εγγύτητα προτού καταλάβουμε αν το άλλο άτομο νιώθει εξίσου άνετα με αυτό. Το μοίρασμα των πληροφοριών πρέπει να γίνεται σταδιακά – και σταδιακά να δημιουργείται η εγγύτητα.

4. Παίζουμε παιχνίδια. Οι ενήλικοι συνήθως προτιμούν να συναναστρέφονται με άτομα που γνωρίζουν τι θέλουν και ποιοι είναι, και μακροπρόθεσμα δεν ωφελεί να προσπαθούμε να χειραγωγήσουμε τον άλλο παρουσιάζοντας μια ψευδή εικόνα για εμάς. 

Προτιμότερο είναι να δίνουμε έμφαση στον αυθεντικό μας εαυτό, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις βιασύνες (είναι καλύτερα να αφήνουμε χρόνο από το ένα ραντεβού στο επόμενο).

5. Αναφορά στους πρώην. Το παρόν πάντοτε επηρεάζεται από το παρελθόν, αλλά δεν ωφελεί να αναφερόμαστε στις προηγούμενες σχέσεις όταν ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο των ραντεβού. Προτιμότερο είναι να δίνουμε έμφαση στο τώρα – τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της σχέσης.

6. Παρορμητική φαντασίωση μιας κοινής ζωής. Οταν αισθάνεται κανείς ερωτικό πάθος, ο οργανισμός του πλημμυρίζει από ορμόνες που κάνουν τον εγκέφαλο να ωραιοποιεί το άλλο άτομο και να παραβλέπει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του. Φροντίστε, λοιπόν, να δίνετε επαρκή χρόνο για πολλές συναντήσεις, πριν αρχίσετε να φαντάζεστε μια κοινή ζωή στο μέλλον.

Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: boro.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
AdTech Ad
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.