ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο κανόνας του 1 προς 5: Πώς θα προβλέψετε αν ένα ζευγάρι θα πάρει διαζύγιο

Ο κανόνας του 1 προς 5: Πώς θα προβλέψετε αν ένα ζευγάρι θα πάρει διαζύγιο

Θυμάστε τον πρώτο μεγάλο καβγά που ρίξατε εσείς και ο/η σύντροφός σας;

Πιθανότατα ξεκίνησε για κάτι ανόητο και γρήγορα κλιμακώθηκε. Πριν… φθάσετε στο χωρισμό ζητήσατε ο ένας συγνώμη στον άλλο και όλα τελείωσαν. Και τώρα κάθε φορά που θυμάστε εκείνον τον πρώτο καβγά, απλά γελάτε.

Μερικά χρόνια αργότερα οι καβγάδες σας σίγουρα δεν έχουν τους δραματικούς τόνους που είχαν εκείνοι στα πρώτα στάδια της σχέσης.

Και αυτό είναι φυσικό γιατί τα πράγματα αλλάζουν καθώς περνάει ο χρόνος. Σύμφωνα με μια έρευνα, πάντως, το πώς ένα ζευγάρι χειρίζεται τους καβγάδες του, δείχνει πόσες πιθανότητες έχει να μακροημερεύσει ή οχι η σχέση. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να προβλέψει τις πιθανότητες διαζυγίου.

Πίσω στη δεκαετία του 1970, ο θεραπευτής Δρ John Gottman και οι ερευνητές του ζήτησαν από ζευγάρια να κουβεντιάσουν για έναν καβγά που είχαν για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια μελέτησαν αυτές τις 15λεπτες συζητήσεις και εννιά χρόνια αργότερα επέστρεψαν και είδαν πώς είχαν εξελιχθεί οι σχέσεις αυτών των ζευγαριών. Το εκπληκτικό είναι ότι όταν μελέτησαν τις 15-λεπτες συζητήσει τους κατάφεραν να προβλέψουν με ακρίβεια άνω του 90% αν τα ζευγάρια αυτά θα ήταν μαζί ύστερα από χρόνια.

Πώς το έκαναν; Σύμφωνα με την έρευνα, η διαφορά ανάμεσα στις ευτυχισμένες και τις δυστυχισμένες σχέσεις έχει να κάνει με τη σχέση αρνητικών με θετικών αντιδράσεων. Η αναλογία θα πρέπει να είναι 1 προς 5. Δηλαδή μία αρνητική αντίδραση προς πέντε (ή περισσότερες) θετικές αντιδράσεις.

Αν ένα ζευγάρι λοιπόν την ώρα που συζητά για έναν καβγά του πει μια αρνητική κουβέντα, αλλά έχει πέντε θετικές αντιδράσεις (γέλιο, πείραγμα κλπ.) τότε είναι σίγουρο ότι ο γάμος τους θα μακροημερεύσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν τα ζευγάρια βρίσκονται σε ευτυχισμένους γάμους συζητούν για τα σοβαρά θέματα», λέει ο Δρ. Gottman, «μπορεί να καβγαδίζουν, αλλά γελούν και πειράζουν ο ένας τον άλλον. Υπάρχουν ενδείξεις αγάπης επειδή έχουν συναισθηματικούς δεσμούς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.