ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πώς να χωρίσεις από μία μακροχρόνια σχέση; – Υπάρχει υγιής χωρισμός

Πώς να χωρίσεις από μία μακροχρόνια σχέση; – Υπάρχει υγιής χωρισμός

Μετά από πολλή σκέψη, κάμποσες άγρυπνες νύχτες και ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα, φτάσατε στα συμπεράσματά σας.

Είτε συνειδητοποιήσατε πως τα προβλήματα που κρύβατε κάτω από το χαλί από τον πρώτο καιρό της επαφής σας με τον σύντροφό σας είναι εντέλει σημαντικά, είτε μετά από μια όμορφη περίοδο ενθουσιασμού, συντροφικότητας και επικοινωνίας ακολούθησε ένα τεράστιο διάστημα κατά το οποίο το μόνο πράγμα που κάνετε μαζί είναι να βλέπετε τηλεόραση, το γεγονός παραμένει: Μετά από ολόκληρα χρόνια κοινής ζωής, η σχέση σας πρέπει να τελειώσει. Όσο σίγουρη και αν είστε για την απόφασή σας, είναι απολύτως λογικό η εφαρμογή της να μην σας φαίνεται και τόσο απλή υπόθεση. Υπάρχει τρόπος να γίνει πιο εύκολο;

Τη στιγμή της αλήθειας

Η σωστή στάση σας την ώρα του χωρισμού όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ανακοινώσετε τα δυσάρεστα νέα όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, αλλά και θα κρίνει την εξέλιξη του πρώτου διαστήματος μετά τη λήξη της σχέσης.

Δείτε επίσης: Δείτε τα δώρα για την νεογέννητη κόρη της Δούκισσας Νομικού

Μην υπεκφεύγετε

Αποδεχθείτε πως πρόκειται για μια δική σας απόφαση και μην επιχειρήσετε να κάνετε τον σύντροφό σας να αναλάβει την ευθύνη του χωρισμού αλλάζοντας τη συμπεριφορά σας απέναντί του. Εκτός από άδικη, μια τέτοια επιλογή ενδέχεται να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα. Επίσης, είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να του μιλήσετε πρόσωπο με πρόσωπο και όχι με μηνύματα, e-mail, direct messages ή ταχυδρομικά περιστέρια.

Δώστε σημασία στις συνθήκες

Ο τόπος και ο χρόνος έχουν εξίσου μεγάλη σημασία με τον τρόπο. Αποφύγετε τους δημόσιους χώρους και φροντίστε να έχετε αρκετή ώρα στη διάθεσή σας ώστε να μπορέσετε να συζητήσετε το θέμα σε βάθος.

Προετοιμαστείτε

Το πιθανότερο είναι πως και εκείνος αντιλαμβάνεται ότι η σχέση σας δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλα ζευγάρια, όμως αυτό δεν συνεπάγεται πως έχει δει και το τέλος να έρχεται. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να εθελοτυφλούμε, παρά να δούμε το αυτονόητο. Αυτό σημαίνει πως θα έχει ερωτήσεις, που καλό είναι να ξέρετε πώς θα τις απαντήσετε. Για να μην χάσετε τον ειρμό σας από τη συναισθηματική φόρτιση, πριν συναντηθείτε μαζί του σκεφτείτε περίπου τι θέλετε να του πείτε και προσπαθήστε να το δομήσετε στο μυαλό σας.

Χαλαρώστε

Πριν τη μεγάλη στιγμή κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, έναν περίπατο, διαλογισμό ή ό,τι άλλο σας ηρεμεί. Όση λιγότερη ένταση αισθάνεστε όταν βρεθείτε, τόσο καλύτερα θα κυλήσει ο διάλογος.

Να είστε ειλικρινής – αλλά όχι επιθετική

Ελπίζουμε πως καταλαβαίνετε ότι είναι τουλάχιστον αστείο να προσπαθεί κανείς να λήξει μια μακροχρόνια σχέση χρησιμοποιώντας κλισέ ατάκες της κατηγορίας «Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω». Εξηγήστε τους λόγους που δεν αισθάνεστε ότι χωράτε πλέον σε αυτή τη σχέση, εστιάζοντας στο τώρα και όχι σε οτιδήποτε σας έχει ενοχλήσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Προτιμήστε να μιλήσετε σε πρώτο πρόσωπο, ώστε να μην του δώσετε την εντύπωση ότι του επιρρίπτετε όλες τις ευθύνες.

Μην υποχωρήσετε

Δεν είναι καθόλου απίθανο να επιχειρήσει να σας μεταπείσει, υποσχόμενος ότι θα διορθώσει κάθε πιθανό πρόβλημα που αναφέρατε. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν λόγοι που αποφασίσατε να του μιλήσετε για χωρισμό και όχι για σχέδιο σωτηρίας της σχέσης. Κρατηθείτε στο ύψος σας, δείχνοντας όμως και την ενσυναίσθηση που αναλογεί σε έναν άνθρωπο που, όπως και να το κάνουμε, αγαπάτε.

Μετά τον χωρισμό

Τραβήξτε τον επίδεσμο

Το σπίτι σας είναι γεμάτο με πράγματά του και η μισή ντουλάπα του φιλοξενεί δικά σας ρούχα. Ανταλλάξτε τα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έτσι δεν θα αντικρίζετε διαρκώς τα… συντρίμμια μιας σχέσης και δεν θα εξαναγκαστείτε σε μια πολύ φορτισμένη συνάντηση μόνο και μόνο επειδή χρειάζεστε τα χειμωνιάτικα!

Ορίστε κανόνες

Ακόμη και αν αποφασίσετε πως θέλετε να παραμείνετε φίλοι, είναι σοφό το πρώτο διάστημα μετά τον χωρισμό να επικοινωνείτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Ο συναισθηματικός δεσμός σας πρέπει να διαρρηχθεί προκειμένου να προχωρήσετε.

Δεχτείτε ότι θα πάρει καιρό

Ναι, ήταν δική σας απόφαση και, ναι, δεν περνούσατε καλά στη σχέση εδώ και καιρό. Όμως μέχρι να φτάσετε στο στάδιο του «περνώ και μόνη μου καλά», θα χρειαστεί να θρηνήσετε. Η καθημερινότητα χωρίς αυτόν είναι σίγουρο πως θα είναι δύσκολη για αρκετά μεγάλο διάστημα, έστω και αν για αυτό ευθύνεται κυρίως η δύναμη της συνήθειας, ενώ υπάρχει περίπτωση κάθε γωνιά της πόλης να αρχίσει ξαφνικά να σας θυμίζει τις καλές στιγμές σας μαζί του.

Κοιτάξτε την κατάσταση στα μάτια

Αντί να το ρίξετε στην εργασιοθεραπεία ή να ξεκινήσετε τρία καινούρια χόμπι, βγείτε με τις φίλες σας και συζητήστε το ή σημειώστε τις σκέψεις σας σε ένα κομμάτι χαρτί. Αν προσπαθήσετε να αγνοήσετε τα συναισθήματά σας, θα τα δείτε να ξεσπούν σε ανύποπτο χρόνο.

Μην κάνετε βεβιασμένες κινήσεις

Θα υπάρξουν βράδια που θα νιώθετε πάρα πολύ μόνη. Μην του στείλετε. Αντίστοιχα, μην τρέξετε να μπείτε στην επόμενη σχέση πριν να είστε σίγουρη ότι έχετε βάλει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε μια σειρά. Κάθε χωρισμός αποτελεί και… εκπαιδευτική εμπειρία, που μας επιτρέπει να βρούμε τα δικά μας λάθη και να ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας ανάγκες πριν κάνουμε μια νέα αρχή.

Να αγαπάτε τον εαυτό σας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να τρώτε καλά, να κοιμάστε καλά, να μην πιείτε περισσότερο αλκοόλ από ό,τι χρειάζεται και να μην αισθάνεστε τύψεις απέναντι στον πρώην σύντροφό σας. Ναι, η απόφαση ήταν δική σας, όμως ο στόχος σας δεν ήταν να τον πληγώσετε – ακόμη και αν συνέβη. Έχετε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσετε την προσωπική σας ευτυχία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.