Έδωσες τους προσωπικούς σου κωδικούς στον πρώην σου και τώρα το μετανιώνεις; Δες τι πρέπει να κάνεις!

Έδωσες τους προσωπικούς σου κωδικούς στον πρώην σου και τώρα το μετανιώνεις; Δες τι πρέπει να κάνεις!

Αν θες να ξανακερδίσεις την αποκλειστική πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα, δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο από το να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Όταν η Emma Kowalski χώρισε με τον πρώην της, έβαλε τον εαυτό της στην διαδικασία του οnline dating γιατί ήταν η μόνη λύση που βρήκε για να προχωρήσει. «Κανόνισα να βγω ραντεβού με κάποιον που είχα μιλήσει online», εξηγεί η ​​30χρονη Emma. «Καθώς κανονίζαμε να συναντηθούμε με τον συγκεκριμένο άντρα, που ονομάζεται John, ο πρώην μου μου έστειλε μήνυμα ρωτώντας «Ποιος είναι ο John;». Θυμάμαι να τρομάζω για ένα δευτερόλεπτο, πριν συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί.»

«Συνήθιζα να χρησιμοποιώ μόνο έναν κωδικό πρόσβασης για όλες τους λογαριασμούς μου και σαφώς, ο πρώην μου τους ήξερε. Έτσι κι εγώ αμέσως άλλαξα τους κωδικούς μου σε κάθε ιστοσελίδα και εφαρμογή που θα μπορούσα να σκεφτώ και σίγουρα θα είμαι πιο προσεκτική στη διατήρηση σε ιδιωτικό επίπεδο των κωδικών πρόσβασης στο μέλλον.»

Νέα έρευνα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δείχνει ότι 1 στους 4 από εμάς μοιράστηκαν κωδικούς πρόσβασης με κάποιον. Αλλά ανησυχητικά, μόνο το 11% περίπου από εμάς αλλάζει αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης μετά από διακοπή.

Οι συνέπειες της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης μπορεί να είναι εκτεταμένες. Γα παράδειγμα, η 32χρονη Lucy, αντιμετώπισε μια πολύ άσχημη κατάσταση επειδή μοιράστηκε τους προσωπικούς της κωδικούς με τον πρώην της. «Ο Richard και εγώ ήμασταν μαζί για τρία χρόνια και κατά το διάστημα αυτό μοιραστήκαμε τα πάντα – από το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα μέχρι τους κωδικούς μας. Κάποτε, όταν ήμουν στο εξωτερικό και είχα χάλια WiFi, του ζήτησα να συνδεθεί στο λογαριασμό τραπέζης μου και να μεταφέρει χρήματα από το λογαριασμό μου σε έναν άλλο. Όταν χωρίσαμε, δεν σκέφτηκα να αλλάξω τους κωδικούς πρόσβασης. Όταν έλεγξα το υπόλοιπό μου μήνες μετά από το χωρισμό μου κατάλαβα ότι ο πρώην μου είχε μεταφέρει £500 στο δικό του λογαριασμό». Ευτυχώς για τη Lucy, ήταν σε θέση να πάρει τα χρήματά της πίσω.

Για τους παραπάνω λόγους σας παραθέτουμε πέντε εύκολους τρόπους για την προστασία των ηλεκτρονικών σας δεδομένων.

1. Αντάλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης βάζοντας κωδικούς – προτάσεις:

Το μήκος του κωδικού πρόσβασης είναι πιο σημαντικό από την πολυπλοκότητα, οπότε χρησιμοποιήστε προτάσεις παρά φράσεις. Επιλέξτε μια πολύ μακρά πρόταση με χαρακτήρες. Χρησιμοποιήστε επίσης διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό – ο μέσος χρήστης του διαδικτύου διαθέτει 25 λογαριασμούς στο διαδίκτυο, αλλά χρησιμοποιεί μόνο έξι κωδικούς πρόσβασης. Μόλις εντοπιστούν από τους χάκερ, συνήθως προσπαθούν να έχουν πρόσβαση και σε άλλους λογαριασμούς.

2. Χρησιμοποίησε έναν manager κωδικών πρόσβασης:

Ο καλύτερος κωδικός πρόσβασης είναι αυτός που δεν μπορείτε να θυμηθείτε, κάτι που μόνο ένας manager κωδικών πρόσβασης μπορεί πραγματικά να παρέχει. Λειτουργεί με τη δημιουργία μεγάλων κωδικών πρόσβασης τυχαίων χαρακτήρων για πολλαπλούς ιστότοπους που αποθηκεύονται σε κρυπτογραφημένο αρχείο στη συσκευή σας. Στη συνέχεια, χρειάζεται μόνο να θυμάστε έναν “κύριο” κωδικό πρόσβασης και ο manager κωδικών πρόσβασης θα φροντίσει να συνδεθείτε με ασφάλεια σε διαφορετικούς ιστότοπους.

3. Ενεργοποίησε το “multi-factor authentication”:

Το multi-factor authentication δεν επιτρέπει σε κανέναν να συνδεθεί σε έναν συνδεδεμένο λογαριασμό χωρίς να έχει πρόσβαση σε ένα τηλέφωνο που είναι εγγεγραμμένο σε αυτόν το λογαριασμό. Αυτό θα πρέπει θεωρητικά να εμποδίσει οποιονδήποτε τρίτο από την κατάχρηση του λογαριασμού αυτού (δεδομένου ότι δεν έχει το εγγεγραμμένο τηλέφωνο που έχει δοθεί) .

4. Απόφυγε τα ανοικτά ασύρματα δίκτυα

Τα ανοιχτά δημόσια ασύρματα δίκτυα είναι επικίνδυνα επειδή δεν κρυπτογραφούν τα δεδομένα ενός συνδεδεμένου χρήστη. Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο είναι «ανοιχτό» επειδή δεν θα σας ζητήσει έναν κωδικό πρόσβασης. Αυτό επιτρέπει στους χάκερς να βλέπουν όλους τους μη κρυπτογραφημένους ιστότοπους που επισκέπτεστε και να καταγράφουν τους κωδικούς πρόσβασής σας.

5. Μην είσαι τεμπέλα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ενεργοποιημένη την αυτόματη σύνδεση στις συσκευές μας και αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το laptop, το τηλέφωνο ή το iPad θα μπορέσει να έχει πρόσβαση σε δευτερόλεπτα σε όλους τους λογαριασμούς. Η αυτόματη σύνδεση σε ιστότοπους εξοικονομεί χρόνο, αλλά η ευκολία δεν συνάδει πάντα με την ασφάλεια. Είναι πολύ πιο ασφαλές να ζητήσει ένας ιστότοπος τους κωδικούς σε κάθε μεμονωμένη επίσκεψη ή να χρησιμοποιήσεις έναν manager κωδικών για να είσαι σίγουρος ότι είναι απόλυτα ασφαλές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.