ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μήπως έχεις αλλεργία στα Χριστούγεννα;

Μήπως έχεις αλλεργία στα Χριστούγεννα;

Δεν είναι και πολύ εύκολο να μπεις στο γιορτινό κλίμα όταν φταρνίζεσαι συνέχεια και η μύτη σου είναι πιο κόκκινη κι από αυτή του Ρούντολφ. Γιατί μπορεί η κατεξοχήν εποχή όπου κυριαρχούν οι αλλεργίες να είναι η άνοιξη, άντε και λίγο το φθινόπωρο, όμως και την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί από εμάς διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους βρίσκονται σε έξαρση.

Οι αιτίες πολλές -από τα σκονισμένα στολίδια που έφερες από την αποθήκη μέχρι το ίδιο το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δες τι πρέπει να αποφεύγεις και τι θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να βήχεις και να ξύνεσαι.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Δεν είναι εύκολο να το παραδεχτεί κανείς, όμως ο ίδιος ο “βασιλιάς” της εορταστικής διακόσμησης, το δέντρο που σκορπίζει λάμψη και γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι χάρη στα πολύχρωμα λαμπιόνια του είναι ο Νο1 ένοχος για την έξαρση της αλλεργίας σου. Ο λόγος είναι ότι όταν είναι ψεύτικα, τα δέντρα φυλάσσονται όλο τον υπόλοιπο χρόνο σε αποθήκες γεμάτες υγρασία ή και μούχλα. Αλλά και τα αληθινά μπορεί να δημιουργήσουν τέτοιου είδους προβλήματα γιατί συνήθως κόβονται αρκετές μέρες πριν τις γιορτές και παραμένουν σε υγρό περιβάλλον προκειμένου να μην ξεραθούν. Έτσι είναι πολύ εύκολο να εμφανιστεί μούχλα. Επιπλέον, τα φυσικά δέντρα έχουν επάνω τους γύρη που προκαλεί έκρηξη των συμπτωμάτων σε όσους έχουν αλλεργία.

Πώς θα προστατευτείς: Όταν μεταφέρεις και στολίζεις το δέντρο φρόντισε να φοράς γάντια και άλλαξε τα ρούχα σου αμέσως μετά. Εάν αγοράσεις φυσικό δέντρο, πριν το βάλεις στο σπίτι ψέκασέ το με νερό για να απομακρυνθεί όσο περισσότερο γύρη γίνεται και άφησέ το να στεγνώσει σε εξωτερικό χώρο για 1-2 μέρες. Εάν πάλι είναι ψεύτικο, πέρασε τις επιφάνειες με ένα βρεγμένο πανί πριν το στολίσεις.

Τα διακοσμητικά

Τους τελευταίους έντεκα μήνες οι μπάλες, τα φωτάκια, τα κηροπήγια και τα υπόλοιπα αντικείμενα της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης βρίσκονταν στο πατάρι ή την αποθήκη, μαζεύοντας σκόνη και μούχλα. Εξού και η… συμφωνία από φταρνίσματα, βήχα και ήχους μύτης που τη φυσάνε που ξεκίνησε αμέσως μόλις άρχισες να ανοίγεις τα κουτιά.

Πώς θα προστατευτείς: Πριν αρχίσεις να στολίζεις, καθάρισε σχολαστικά κάθε αντικείμενο με ένα ελαφρώς νωπό πανί. Κι όταν έρθει η ώρα να τα ξαναμαζέψεις θυμήσου να τα βάλεις μέσα σε δοχεία που κλείνουν ερμητικά και να τα τοποθετήσεις σε ένα μέρος με όσο λιγότερη υγρασία γίνεται. Απόφυγε τα σπρέι “χιονιού” -μπορεί να κάνουν το δέντρο και τα τζάμια να δείχνουν πολύ ατμοσφαιρικά, όμως τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα αεροζόλ μπορεί να προκαλέσουν έντονους ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και τους πνεύμονες.

Τα Αλεξανδρινά

Είναι το φυτό που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τα Χριστούγεννα, όμως καλό είναι να τα αποφύγεις εάν έχεις αλλεργία στο λάτεξ, γιατί περιέχει κάποιες χημικές ενώσεις παρόμοιες με αυτές του λάτεξ και να σου προκαλέσουν δερματικά αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.

Πώς θα προστατευτείς: Εάν έχεις τέτοιου είδους αλλεργία, καλύτερα να μη βάλει Αλεξανδρινά στο σπίτι σου.

Τα αρωματικά χώρου

Τα αρωματικά κεριά, τα μπολ με ποτ-πουρί, τα air sprays που διαχέουν εορταστικές ευωδιές στο χώρο και κάνουν το σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα μπορεί να ερεθίσει τη μύτη και το λαιμό όσων έχουν αλλεργίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πώς θα προστατευτείς: Αντί να χρησιμοποιήσεις έτοιμα αρωματικά που περιέχουν χημικά συστατικά, δώσε γιορτινή μυρωδιά στο χώρο σου γεμίζοντας μπολ με ξύλα κανέλας και γαρίφαλου. Επίσης, διάλεξε κεριά φτιαγμένα από καθαρό κερί μέλισσας ή σόγια -μπορεί να μην μυρίζουν τόσο έντονα όσο τα τεχνητά αλλά θα φωτίσουν γλυκά το χώρο χωρίς να σου δημιουργήσουν προβλήματα. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, εννοείται ότι το να ανάψεις το τζάκι δεν είναι καλή ιδέα για σένα που υποφέρεις από αλλεργίες -ο καπνός και η στάχτη μπορεί να προκαλέσουν άσχημα συμπτώματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.