ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η εξέγερση της Βαρσοβίας έτσι όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Η εξέγερση της Βαρσοβίας έτσι όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Ένα ξεχωριστό τρόπο βρήκε το Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας για να τιμήσει σε ένα χρόνο από σήμερα την 70η επέτειο της μεγάλης εξέγερσης της Βαρσοβίας την 1η Αυγούστου του 1944.

Συγκέντρωσε όλο το κινηματογραφικό αρχειακό υλικό που είχε τραβηχτεί από δύο αδέρφια για λογαριασμό της πολωνικής αντίστασης.

Όλο αυτό το υλικό ψηφιοποιήθηκε, το μαυρόασπρο φιλμ  απέκτησε χρώμα, ήχο και ομιλίες. Όλα αυτά έγιναν επίκτητα στο γνήσιο μαυρόασπρο φιλμ από ειδικούς οι οποίοι και αφού μελέτησαν τους πιθανότερους ήχους, στη συνέχεια τους επένδυσαν ψηφιακά.

Μάλιστα όπως αναφέρεται οι ήχοι των όπλων και πυροβολισμών  αναπαρήχθησαν  ακριβώς από τους ίδιους τύπους των όπλων που φαίνονται στο φιλμ. Αποτέλεσμα η δημιουργία μιας πλήρους ταινίας διάρκειας 90 λεπτών και η οποία θα προβληθεί επίσημα τον Αύγουστο του 2014 στα 70 χρόνια από την εξέγερση.

Ο διευθυντής του μουσείου Jan Oldakowski αν και παραδέχεται πως κάποιες από τις σκηνές από τις μάχες  που φαίνονται στο φίλμ μπορεί να προέρχονται από «μικρές» αναπαραστάσεις που έκαναν τότε οι εξεγερμένοι εντούτοις όμως όπως λέει χαρακτηριστικά «όταν κάποιος κλαίει στην ταινία κλαίει πραγματικά, όταν κάποιος είναι χαρούμενος είναι γιατί ήταν πραγματικά χαρούμενος και όταν κάποιος φαίνεται νεκρός είναι γιατί ήταν».

Μάλιστα στην ταινία φαίνονται και πρόσωπα που ζουν ακόμη σήμερα όπως είναι ο Witold Kiezun, ο οποίος είχε λάβει ενεργό ρόλο στη μεγάλη εξέγερση. Στην ταινία ο Kiezun φαίνεται να φορά γερμανικό κράνος και στολή λάφυρα από τις μάχες και να χαμογελά στο φακό.

“Πήγαινα πίσω στη βάση μου όταν το κινηματογραφικό συνεργείο με σταμάτησε για να με τραβήξει. Χαμογελούσα γιατί ήμουν χαρούμενος καθώς είχαμε κερδίσει μια μάχη και είχαμε πάρει ένα πολυβόλο ως λάφυρο ένα πολύτιμο λάφυρο. Η τσάντα μου ήταν γεμάτη χειροβομβίδες” αναφέρει ο 91 ετών σήμερα Πολωνός ο οποίος είναι συνταξιούχος καθηγητής οικονομικών και management.

Η εξέγερση της Βαρσοβίας ξεκίνησε την 1η Αυγούστου και τελείωσε στις 2 Οκτωβρίου του 1944 με την αιματηρή καταστολή της από τις γερμανικές δυνάμεις.  Οι απώλειες της ηρωικής εξέγερσης των Πολωνών τραγικές. Περί τους 16.000 μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι 6000 τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ 150.000με 200.000 πολίτες σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα με ομαδικές εκτελέσεις σε αντίποινα.

Ο ρόλος που έπαιξε ο Στάλιν στην εξέγερση αυτή ήταν καθοριστικός. Οι Πολωνοί εξεγέρθηκαν καθώς τα σοβιετικά στρατεύματα βρίσκονταν λίγο έξω από τη Βαρσοβία αλλά επειδή αυτή δεν είχε οργανωθεί από τους σοβιετικούς ο ηγέτης της ΕΣΣΔ άφησε τους Γερμανούς να την καταστείλουν χωρίς να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στους εξεγερμένους.  

Ήταν η δεύτερη φορά που η Πολωνία «μαχαιρωνόταν» πισώπλατα από την ΕΣΣΔ στον Β΄ΠΠ με την πρώτη φορά να ήταν η εισβολή από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου του 1939 των σοβιετικών στρατευμάτων την ώρα που οι Πολωνοί αντιμετώπιζαν τους Γερμανούς στο δυτικό τους μέτωπο.

Η εξέγερση του εβραικού Γκέτο και η… κινητικότητα

 Φυσικά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την πρώτη ομαδική εξέγερση που σημειώθηκε στην Βαρσοβία αλλά και σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη αυτή του Γκέτο της Βαρσοβίας. Η εξέγερση κράτησε από τις 19 Απριλίου του 1943 μέχρι και τις 16 Μάιου του 1943 και όπως ένα χρόνο αργότερα οι Γερμανοί την κατέστειλαν με ιδιαίτερη αγριότητα. Περίπου 13.000 Πολωνοεβραίοι μαχητές σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν ενώ 56.000 άμαχοι που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο Γκέτο εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ελάχιστοι εκ των οποίων γύρισαν πίσω μετά το τέλος του πολέμου.

Το Γκέτο ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά σε μια προσπάθεια των Γερμανών να σβήσουν οριστικά κάθε εβραϊκό ίχνος από την πρωτεύουσα  της Πολωνίας.

Μάλιστα το μέτρο της κινητικότητας που εφαρμόζει σήμερα η τρόικα στην Αθήνα είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο ηρωικό Γκέτο της Βαρσοβίας. Στην προσπάθειά τους οι Γερμανοί να αδειάσουν το Γκέτο στέλνοντας το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού στην Treblinka έφτασαν -και όταν οι διώξεις βρίσκονταν στο απόγειό τους- να ζητούν από τις τοπικές εβραϊκές αρχές «κινητικότητα» 5000 Εβραίων και Πολωνοεβραίων την ημέρα!

Με λίγα λόγια θα έπρεπε οι ίδιοι οι Εβραίοι να παραδίδουν στις αρχές κατοχής 5000 άτομα την ημέρα έτσι ώστε αυτά στη συνέχεια να κατευθύνονται στο στρατόπεδο της Treblinka καθώς όπως έλεγαν τότε οι Γερμανοί το Γκέτο έπρεπε να αποσυμφορηθεί  λόγω υπερπληθυσμού…

Σήμερα η τρόικα απαιτεί παρόμοια κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το ίδιο εκβιαστικά όπως το απαιτούσαν τότε στη Βαρσοβία. Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει  Treblinka υπάρχουν όμως πολλές μικρές «οικονομικές Τρεμπλίνκες» για τον καθένα ξεχωριστά. Οι ίδιες τακτικές, τα ίδια εκβιαστικά διλλήματα.

Και όπως όλοι αντιλαμβάνονται μπορεί τα μέσα του πολέμου να έχουν μεταβληθεί οι «καλές» όμως ιδέες πάντα βρίσκουν πεδία εφαρμογής έστω και αν έχουν περάσει 7υ χρόνια από τότε και φυσικά όπως και τότε έτσι και σήμερα εφαρμόζονται από τους ίδιους θύτες. Τότε βέβαια οι Εβραίοι και οι Πολωνοί είχαν εξεγερθεί. Αλλά και από την άλλη η Αθήνα δεν είναι Βαρσοβία…

1

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.