ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αμφίπολη: Τα επόμενα βήματα των αρχαιολόγων στο Μνημείο – Τι ψάχνουν

Αμφίπολη: Τα επόμενα βήματα των αρχαιολόγων στο Μνημείο – Τι ψάχνουν

Με τους αρχαιολόγους να συνεχίζουν τις ανασκαφές στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης αναζητώντας νέα ευρύματα που θα τους δώσουν “εικόνα” για το σε ποιον ανήκει ο τάφος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει γεωλογική μελέτη για να προσδιορίσει τα επόμενα στάδια των ερευνών στο λόφο Καστά. Την ίδια στιγμή πάντως παραμένουν σημαντικά ερωτήματα.

Με δεδομένες τις μελέτες που ήδη έχουν γίνει στα έγκατα του λόφου Καστά και δείχνουν μεγάλες γεωλογικές ανωμαλίες στο χώρο μάλιστα που εφάπτεται του μνημείου που τώρα ανασκάπτεται οι αρχαιολογική ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες στρέφεται στην τεχνολογία και ζητά βοήθεια για να κατευθύνει την έρευνα σε σημεία που έχουν να δώσουν στοιχεία.

Έτσι σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος το υπουργείο σχεδιάζει την άμεση συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ώστε να γίνει γεωμαγνητική ή γεωφυσική έρευνα του χώρου για να διαφανεί που υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση στα έγκατα του λόφου Καστά.

Ήδη θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει νεκροταφείο από την εποχή του σιδήρου, ο περίβολος ωστόσο και ειδικά ο τάφος που ανακαλύφθηκε φέτος άλλαξαν τα δεδομένα.

Πρέπει να οριοθετηθεί τόσο το παλιό νεκροταφείο, όσο και ο χώρος που ίσως έχει άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις ή και γεωλογικές ανωμαλίες που ίσως εκμεταλλεύτηκαν οι αρχαίοι για τη δημιουργία ταφών στο σημείο.

Όπως και να ‘χει αυτά πάνε για το μέλλον, προς το παρόν και σε ό,τι έχει να κάνει με τον τάφο που τώρα ανασκάπτεται μετά από μια μέρα ρεπό οι εργαζόμενοι ρίχτηκαν ήδη στη συνέχιση της ανασκαφής και ειδικότερα στην απομάκρυνση της άμμου από το όρυγμα του τρίτου τάφου.

Εκεί υπάρχουν και οι όποιες ελπίδες για το εάν υπάρχει συνέχεια του τάφου ή κάποια νέα ευρήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.