ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Απολίθωμα υποδεικνύει αμφίβιο ιχθυόσαυρο ως χαμένο εξελικτικό κρίκο [εικόνα]

Απολίθωμα υποδεικνύει αμφίβιο ιχθυόσαυρο ως χαμένο εξελικτικό κρίκο [εικόνα]

Το πρώτο απολίθωμα ενός αμφίβιου ιχθυόσαυρου ανακαλύφθηκε στην Κίνα και φέρεται να καλύπτει ένα μακροχρόνιο κενό στην εξελικτική ιστορία, σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα ερευνητών που το εξέτασε.

Οι ιχθυόσαυροι ήταν τεράστια θαλάσσια πλάσματα με σχήμα παρόμοιο με το δελφίνι, τα οποία έζησαν πριν από 250 έως 90 εκατομμύρια χρόνια. Οι παλαιοντολόγοι γνώριζαν εδώ και καιρό πως οι ιχθυόσαυροι ήταν απόγονοι παρομοίων χερσαίων ερπετών, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιο απολίθωμα που να δείχνει το μεταβατικό πλάσμα που είχε την ικανότητα να ζει τόσο στο νερό όσο και έξω από αυτό.

Η ηλικία του απολιθώματος, το οποίο ανακαλύφθηκε στην επαρχία Ανχουί της Κίνας, υπολογίζεται στα 248 εκατομμύρια έτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεθνούς επιστημονικής ομάδας.  Το απολίθωμα έχει μήκος περίπου 45 εκατοστά και δείχνει ένα ζώο με πλατιά και ευέλικτα πτερύγια, το οποίο θα ήταν ικανό να περπατάει στην ξηρά.

Αυτό αποτελεί το σημαντικότερο εύρημα, καθώς οι ιχθυόσαυροι που προσαρμόστηκαν στη ζωή στο νερό δε διέθεταν τέτοια πτερύγια, ενώ επιπλέον είχαν πιο μακρύ ρύγχος σε σχέση με το απολίθωμα. Επιπλέον, με βάση την ανατομία του απολιθώματος, ο αμφίβιος ιχθυόσαυρος δεν ήταν γρήγορος κολυμβητής και πιθανότατα περιφερόταν ψάχνοντας θηράματα όπως οι σημερινές γαρίδες.

Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει επιστήμονες από το Γεωλογικό Μουσείο Ανχουί, την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας, το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, το Μουσείο Φιλντ στο Σικάγο, το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.