ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ναυμαχία Κορονέλ: Εκατό χρόνια από την ναυμαχία που η Γερμανία ταπείνωσε το βρετανικό ναυτικό

Ναυμαχία Κορονέλ: Εκατό χρόνια από την ναυμαχία που η Γερμανία ταπείνωσε το βρετανικό ναυτικό

Αν σας ρωτούσαν πού γνώρισε την χειρότερη ήττα του το βρετανικό ναυτικό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τι θα απαντούσατε; Στον βόρειο Ατλαντικό, ίσως; Ή στη Βόρεια Θάλασσα; Η απάντηση είναι στον νότιο Ειρηνικό, περισσότερα από 12.000 χλμ μακριά από την Αγγλία, στα ανοιχτά της Χιλής.

Την 1η Νοεμβρίου 1914, το βρετανικό βασιλικό ναυτικό ήρθε αντιμέτωπο με τον γερμανικό στόλο έξω από το λιμάνι Κορονέλ, κοντά στην Κονσεψιόν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής. Οι Γερμανοί κέρδισαν πανηγυρικά, βυθίζοντας τα δυο από τα τέσσερα βρετανικά πλοία με 1.600 ανθρώπινες απώλειες από πλευράς Βρετανών και καμία από πλευράς Γερμανών, αναφέρει το BBC.

Αυτή ήταν όχι μόνο η πρώτη ναυτική ήττα της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και η πρώτη γενικώς σε περισσότερο από έναν αιώνα, μετά από εκείνη του 1812 σε ναυμαχία εναντίον των ΗΠΑ. Η Βρετανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσε στις θάλασσες επί γενιές ολόκληρες και η ήττα στο Κορονέλ την σοκάρισε.

«Εντός ημερών, η είδηση κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο», λέει στο βρετανικό κανάλι ο Νικ Χιούιτ, ιστορικός από το Εθνικό Μουσείο Βασιλικού Ναυτικού στη Βρετανία. «Την είχαν οι Times του Λονδίνου, οι Times της Νέας Υόρκης, ήταν πρωτοσέλιδο στην Αυστραλία. Η υπερδύναμη είχε ταπεινωθεί. Αυτά τα πράγματα δεν συνέβαιναν στο βασιλικό ναυτικό. Είχε καταστροφικές επιπτώσεις στο ηθικό των Βρετανών».

Οι Βρετανοί απάντησαν γρήγορα και δυναμικά. Έστειλαν πλοία από τη Βόρεια Θάλασσα στο νότιο Ατλαντικό και αντιμετώπισαν τους Γερμανούς στα Φόκλαντ πέντε εβδομάδες αργότερα. Αυτή τη φορά, νίκησαν οι Βρετανοί. Βύθισαν τέσσερα γερμανικά πλοία, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.800 Γερμανούς. Κανένα βρετανικό πλοίο δεν βυθίστηκε.

Απόγονοι μερικών από τους βρετανούς ναύτες που χάθηκαν στο Κορονέλ πήγαν στη Χιλή την περασμένη εβδομάδα για να τους τιμήσουν. Την παραμονή της 100ής επετείου, έπλευσαν στο σημείο της ναυμαχίας και έριξαν στεφάνια στη θάλασσα.

Πολλοί αναρωτιούνται τι έκαναν οι Βρετανοί και οι Γερμανοί σε αυτή την τόσο απομακρυσμένη περιοχή. Αλλά εκείνη την εποχή αποτελούσε μέρος μιας σημαντικής εμπορικής οδού.

Η Διώρυγα του Παναμά είχε μόλις ανοίξει και μέχρι τότε, τα πλοία που περνούσαν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό έπρεπε να κάνουν τον κύκλο γύρω από τη νότια άκρη της Νότιας Αμερικής και να συνεχίσουν βόρεια κατά μήκος των ακτών της Χιλής.

«Το ζήτημα ήταν το εμπόριο. Οι Γερμανοί επιθυμούσαν να διαταράξουν το βρετανικό εμπόριο για να παρεμποδίσουν τις πολεμικές επιδόσεις της Βρετανίας», προσθέτει ο Χιούιτ.

Η ναυμαχία ξεκίνησε αργά το απόγευμα και συνεχίστηκε μέσα στη νύχτα. Φαινόταν καθαρά από τις ακτές της Χιλής, που παρέμεινε ουδέτερη σε όλη τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τη νίκη τους, οι Γερμανοί έπλευσαν βόρεια και αγκυροβόλησαν στο λιμάνι Βαλπαραΐσο της Χιλής, όπου τους υποδέχτηκε πανηγυρικά η μεγάλη γερμανική κοινότητα της περιοχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.