Αμφίπολη: Ο νέος πόλος έλξης τουριστών

Αμφίπολη: Ο νέος πόλος έλξης τουριστών

Εννιά εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες ετησίως αναμένεται να προσελκύσει μέχρι το 2021 η Ελλάδα, με το στρατηγικό πλάνο να περιλαμβάνει και εκμετάλλευση του τάφου της Αμφίπολης που έστρεψε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στη χώρα.

“Η στρατηγική μας είναι προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Τo φυσικό περιβάλλον και η καλλιέργεια θα πρέπει να διατηρηθεί. Αυτά είναι που φέρνουν τουρίστες στην Ελλάδα. 

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους τουρίστες να επισκεφθούν λιγότερα γνωστά μέρη της χώρας, όπως ορεινές περιοχές στον βορρά. Δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος. Υπάρχει επίσης η πρόσφατη ανακάλυψη της Αμφίπολης που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες στην περιοχή” σημείωσε στην Telegraph η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. 

Το ενδιαφέρον για τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό της Ελλάδας παραμένει ισχυρό, με τις επισκέψεις στα μουσεία να έχει αυξηθεί 20% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. 

Ειδικότερα, αυξήθηκαν 20% οι επισκέπτες στο Μουσείο της Ακρόπολης, 14% στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και 95% στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 

Προκειμένου να δελεαστεί το κοινό, εξετάζουν σχέδια για την επέκταση των ωρών λειτουργίας σε δεκάδες μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και την ανάπτυξη εφαρμογών για smartphone που θα παρέχουν πληροφορίες στους επισκέπτες. 

Ένα ακόμα ισχυρό δέλεαρ θα μπορούσαν να είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Το θέμα επανήλθε τον περασμένο μήνα όταν η Amal Clooney πρότεινε να επιστρέψει η Βρετανία τους ελληνικούς θησαυρούς που αρπάχτηκαν μεταξύ του 1801 και 1812 από την Ελλάδα. 

“Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι οι Έλληνες θέλουν να επιστραφούν, αλλά πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία οι κυβερνήσεις και τα Μουσεία”, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού. 

Σε ό,τι αφορά το στρατηγικό πλάνο για τον τουρισμό, σημείωσε ότι η διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα της χώρας οφείλεται στο γεγονός πως προσφέρει παραθερισμό τόσο για εύπορους όσο και για μικρομεσαίους τουρίστες. 

Ανάμεσα στα σχέδια προσέλκυσης τουριστών είναι το άνοιγμα δύο υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων στην Πύλο, την επέκταση του συγκροτήματος Costa Navarino, καθώς και την ανάπτυξη νέων θερέτρων στις Κυκλάδες. 

Στην Αθήνα παράλληλα θα κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος 27 χιλιομέτρων, καθώς και επέκταση των συστημάτων του μετρό και του τραμ. Σχεδιάζεται ακόμα η αύξηση της συχνότητας των πτήσεων σε μικρότερα νησιά, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που μιλούν για γαστρονομική επανάσταση. 

Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη προσφέρεται ως εναλλακτικός προορισμός για ένα διάλλειμμα από την πόλη και ως βάση για την εξερεύνηση της Αμφίπολης, τη χερσόνησο της Χαλκιδικής και τη Λίμνη Κερκίνη, ένα καταφύγιο για την παρατήρηση πουλιών και υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως κανό και ιππασία. 

Η όμορφη και καλά διατηρημένη πάλι Ήπειρος βρίσκεται στο σχέδιο, με την Όλγα Κεφαλογιάννη να κάνει λόγο για έναν από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς για τολμηρούς πεζοπόρους, ενώ για εκείνους που αναζητούν πιο χαλαρές διακοπές υπάρχει το Πήλιο, η Πελοπόννησος και οι μικρές Κυκλάδες, μέρη γνωστά για τα νερά τους. 

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τον τουρισμό, τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου επισκέφτηκαν τη χώρα 15,3 εκατομμύρια τουρίστες, με τι αφίξεις από τη Βρετανία να παρουσιάζουν άνοδο 16%. 

Ο τουρισμός παρουσίασε αύξηση 22% από το 2013, ενώ τα πρώτα στοιχεία φανερώνουν ότι και το 2015 θα σημειωθεί νέο ρεκόρ αφίξεων. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σημείωσε πρόσφατα πως μέχρι το 2021 αναμένει να κάνουν ετησίως διακοπές στην Ελλάδα τουλάχιστον 27 εκατομμύρια τουρίστες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.