Τα γεγονότα σαν σήμερα

Τα γεγονότα σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1992 τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με την συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς την συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς.

1649 – Ο βασιλιάς Κάρολος Β’ της Σκωτίας ανακηρύσσεται βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν ακολουθήθηκε από το Κοινοβούλιο της Αγγλίας ούτε από το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.

1685 – Ο Ιάκωβος Β’ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας μετά το θάνατο του αδελφού του, Καρόλου Β’.

1778 – Αμερικανική Επανάσταση: οι Η.Π.Α. και η Γαλλία υπογράφουν στο Παρίσι τη Συνθήκη Συμμαχίας και τη Συνθήκη Φιλίας και Εμπορίου, σηματοδοτώντας την επίσημη αναγνώριση του νέου κράτους από τη Γαλλία.

1788 – Η Μασαχουσέτη γίνεται η έκτη Πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Η.Π.Α.

1806 – Ναυμαχία του Σάντο Ντομίγκο: το βρετανικό ναυτικό νικά το γαλλικό στην Καραϊβική Θάλασσα.

1819 – Ο Τόμας Στάμφορντ Ραφλς ιδρύει τη Σιγκαπούρη.

1820 – Οι πρώτοι 86 Αφροαμερικανοί μετανάστες με τη βοήθεια της Αμερικανικής Εταιρείας Αποικισμού αναχωρούν από τη Νέα Υόρκη για να ιδρύσουν έναν οικισμό στη σημερινή Λιβερία.

1828 – Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίζεται από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Ταμίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ’ επιθυμίαν του.

1833 – Ο Όθων γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας.

1840 – Υπογράφεται η Συνθήκη του Γουαϊτάνγκι, με την οποία η Νέα Ζηλανδία γίνεται βρετανική αποικία.

1862 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: οι βόρειοι επιτυγχάνουν την πρώτη τους νίκη στον πόλεμο, νικώντας στη Μάχη του Φορτ Χένρυ.

1879 – Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Διονύσιου από Βούλγαρους.

1899 – Ισπανο-Αμερικανικός πόλεμος: Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών επικυρώνει τη Συνθήκη των Παρισίων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ισπανίας.

1918 – Οι Βρετανίδες άνω των 30 ετών αποκτούν το δικαίωμα ψήφου.

1919 – Αρχίζει πενθήμερη γενική απεργία στο Σιάτλ.

1952 – Η Ελισάβετ Β’ γίνεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το θάνατο του πατέρα της, Γεώργιου ΣΤ’ του Ηνωμένου Βασιλείου. Τη στιγμή της διαδοχής, η Ελισάβετ Β’ βρισκόταν στην Κένυα.

1956 – Κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου, σκοτώνεται από αγγλικά πυρά ο δεκαοκτάχρονος μαθητής της ΣΤ’ Τάξης, Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος της διαδήλωσης και υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Γυμνασίου. Ήταν ο πρώτος μαθητής νεκρός του αγώνα.

1960 – Διακήρυξη 10 βουλευτών της Νέας Πολιτικής Κίνησης κατατίθεται στο προεδρείο της Βουλής. Οι συνυπογράφονται είναι: Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας, Γεώργιος Μαύρος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Στέλιος Αλαμανής, Φωκίων Ζαΐμης, Παναγής Παπαληγούρας, Ιωάννης Ζίγδης, Εμμανουήλ Λουλακάκης, Ιωάννης Τούμπας και Δ. Κωστής, πρώην στελέχη της ΕΡΕ και των Φιλελευθέρων.

1960 – Τερματίζεται ο διετής “ψυχρός πόλεμος” μεταξύ της Μαρίας Κάλλας και της Σκάλας του Μιλάνου.

1961 – Η Γερμανία απορρίπτει αμερικανική πρόταση να αναλάβει αυτή την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

1968 – Προσάραξη του αμερικανικού αντιτορπιλικού BACHE τύπου “Φλέτσερ” στην ακτή Μανδράκι στη Ρόδο όπου και επήλθε ολική καταστροφή του πλοίου. Πλήρωμα διασώθηκε.

1982 – Καταργούνται οι ποδιές για τις μαθήτριες σε ελληνικά σχολεία.

1992 – Τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με την συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς την συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς.

1994 – Η Κούβα διακόπτει την κανονική παροχή νερού προς την Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αντίποινα για την κατάσχεση 4 ημέρες νωρίτερα 4 αλιευτικά σκάφη της Κούβας στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα των ΗΠΑ.

2006 – Ο Στήβεν Χάρπερ αναλαμβάνει Πρωθυπουργός του Καναδά.

2008 – O μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης) εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους, έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.