Ελληνικές αρχαιότητες στη Γερμανία – Οι ανεκτίμητοι ελληνικοί θησαυροί που εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου

Ελληνικές αρχαιότητες στη Γερμανία – Οι ανεκτίμητοι ελληνικοί θησαυροί που εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου

Οι περισσότεροι μιλούν μόνο για το Βρετανικό Μουσείο που «φιλοξενεί» τα κλεμμένα από τον Ελγιν Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά λησμονούν τους Γερμανούς!

Ο Γερμανός πρόεδρος Στάινμαγερ ξεναγήθηκε στο Ασκληπιείο της αρχαίας Μεσσήνης. Φεύγοντας από την Ελλάδα, πρέπει να πάρει στις αποσκευές του κι ένα αίτημα, που με την πάροδο του χρόνου θα επισημοποιηθεί (όταν επανελληνιστεί το κράτος) ως απαίτηση: να επιστραφούν στην Ελλάδα οι ελληνικές αρχαιότητες που αυτή τη στιγμή γεμίζουν τα γερμανικά μουσεία. Οι Γερμανοί, αν θέλουν να επιδεικνύουν αρχαιότητες, να δείχνουν τις δικές τους. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος, όπως παρατίθεται από τη Wikipedia με κάποιους από τους ανεκτίμητους ελληνικούς θησαυρούς που εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Κάποτε θα τα πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο βότσαλο:

«Αρχαϊκή περίοδος (700-490 π.Χ.). Ανάμεσα στα πλέον διάσημα εκθέματα της συλλογής είναι ο Κούρος του Μονάχου (540 π.Χ.), ο Κούρος της Τενέας (560 π.Χ.) και τα γλυπτά του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα (510-480 π.Χ.).

Κλασική περίοδος (490-323 π.Χ.). Τα εκθέματα περιλαμβάνουν την προτομή του Ομήρου (460 π.Χ.), το άγαλμα του Διομήδη με Παλλάδιον (430 π.Χ.), τη Μέδουσα του Ροντανίνι (440 π.Χ.), την ταφική στήλη της Μνησαρέτης (380 π.Χ.), το άγαλμα της Ειρήνης και του Πλούτου (370 π.Χ.), την Αφροδίτη της Κνίδου, μια απεικόνιση του Πλάτωνα (348 π.Χ.), τον Αλέξανδρο του Ροντανίνι (338 π.Χ.) και το άγαλμα του Ιλιονέα (320 π.Χ.).

Ελληνιστική περίοδος (323-146 π.Χ.). Το πιο διάσημο γλυπτό, το οποίο διαθέτει το μουσείο από την ελληνιστική περίοδο, είναι ο Φαύνος του Μπαρμπερίνι (220 π.Χ.).

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: Τα ρωμαϊκά αντίγραφα παλαιότερων ελληνικών, όπως το αγόρι με τη χήνα (250 π.Χ.) και η μεθυσμένη γυναίκα (200 π.Χ.), το άγαλμα του Ωρου και το άγαλμα της Ισιδος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Δημοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.