ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ποια χώρα έφτιαξε το πρώτο air condition και έσωσε τον κόσμο;

Ποια χώρα έφτιαξε το πρώτο air condition και έσωσε τον κόσμο;

Το BBC, επιχείρησε ένα ταξίδι στο παρελθόν και ανακάλυψε τη γενέτειρα του… air condition, το Ιράν, εκεί όπου οι παλαιότεροι αεραγωγοί χρονολογούνται αιώνες πίσω καθώς υπάρχουν αναφορές στα γραπτά του Περσικού ποιητή του 5ου αιώνα, Nasir Khusra.

Πάντως, Ιράν και Αίγυπτος συνεχίζουν τη «διαμάχη» αναφορικά με την προέλευση των αεραγωγών.

Πίνακες που χρονολογούνται γύρω στο 1300 π.Χ. ανακαλύφθηκαν κοντά στο σημερινό Λούξορ της Αιγύπτου που απεικονίζουν δύο τριγωνικές κατασκευές στην κορυφή της βασιλικής κατοικίας του Φαραώ Νεμπαμούν, με αποτέλεσμα οι αιγυπτιακοί αρχαιολόγοι να πιστεύουν ότι οι πρώτοι τύπου αεραγωγοί αναπτύχθηκε στην Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, τα ερείπια ενός περσικού ναού που χρονολογείται από το 4000 π.Χ. αποκάλυψε πολυάριθμες δομές που μοιάζουν με καπνοδόχους, μερικές από τις οποίες δεν έχουν ίχνος στάχτης, οδηγώντας ιρανικούς αρχιτέκτονες να πιστεύουν ότι προέρχονταν από το Ιράν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Abdel Moniem El-Shorbagy, επίκουρο καθηγητή αρχιτεκτονικής και ντιζάιν στο Πανεπιστήμιο Effat στο Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, οι αεραγωγοί υπήρχαν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και την Ινδία, παρουσιάζουν την επίδραση της παραδοσιακής περσικής αρχιτεκτονικής στις περιοχές αυτές. Μια θεωρία υποδηλώνει ότι οι αεραγωγοί υιοθετήθηκαν και εξαπλώθηκαν σε αυτές τις περιοχές μετά την κατάκτηση του Ιράν από τους άραβες, τον 7ο αιώνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.