ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Νέο εύρημα στην Πομπηία – Τι βρήκαν και φέρνει τα πάνω-κάτω για την έκρηξη του Βεζούβιου (φώτο)

Νέο εύρημα στην Πομπηία – Τι βρήκαν και φέρνει τα πάνω-κάτω για την έκρηξη του Βεζούβιου (φώτο)

Η έκρηξη του Βεζούβιου, που κατέστρεψε την Πομπηία, πιθανότητα έγινε δύο μήνες αργότερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ιστορικοί.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί ένα νέο εύρημα στις ανασκαφές που συνεχίζονται. Μέχρι σήμερα, οι ιστορικοί χρονολογούσαν την έκρηξη στις 24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ. Ομως, εντοπίστηκε σε τοίχο σπιτιού επιγραφή, γραμμένη με κάρβουνο, που περιλαμβάνει και μια ημερομηνία η οποία αντιστοιχεί στη 17η Οκτωβρίου.

Το συγκεκριμένο σπίτι κατά τα φαινόμενα ανακαινιζόταν λίγο πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου. Ο Μάσιμο Οσάντα, ο επικεφαλής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, εξήγησε ότι η επιγραφή είναι πολύ πιθανόν να γράφτηκε τον Οκτώβριο του 79 μ.Χ. και πως ίσως τελικά η σωστή ημερομηνία της έκρηξης είναι η 24η Οκτωβρίου.

Η ημερομηνία της 24ης Αυγούστου προέκυψε από την αφήγηση του Πλίνιου του Νεότερου, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης και την περιέγραψε 30 χρόνια μετά, σε δύο επιστολές προς τον φίλο του, τον Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο.

Σε παλαιότερες ανασκαφές είχε ανακαλυφθεί ένα ασβεστοποιημένο κλαδί με καρπούς ενός είδους βατόμουρου που ωριμάζει μόνο το φθινόπωρο. Βρέθηκαν επίσης και μερικά μαγκάλια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καταστροφή δεν χτύπησε την πόλη το καλοκαίρι.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Αλμπέρτο Μπονιζόλι, έκανε λόγο για εντυπωσιακή ανακάλυψη. «Σήμερα, με μεγάλη ταπεινότητα, ίσως να ξαναγράφουμε τα βιβλία ιστορίας, επειδή χρονολογούμε την έκρηξη στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου», δήλωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.