ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σαν σήμερα: Ο κατά συρροή δολοφόνος Ζόντιακ ξεκινά τη δράση του (βίντεο-φωτο)

Σαν σήμερα: Ο κατά συρροή δολοφόνος Ζόντιακ ξεκινά τη δράση του (βίντεο-φωτο)

Η δράση του πασίγνωστου κατά συρροή δολοφόνου, που ακολούθησε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα βήματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη και έστελνε σημειώματα στην αστυνομία, ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου του 1968.

Στις 11 το βράδυ, ένα αυτοκίνητο με επιβάτες δυο έφηβους, έφτασε σε ένα δασάκι στο Βαλέχο της Καλιφόρνια. Προφανώς ήθελαν, να ερωτοτροπήσουν. Κάποια στιγμή ένας τύπος πλησίασε το αυτοκίνητο τους και πριν προλάβουν να αντιδράσουν, ο άντρας σκότωσε τον 17χρονο Ντέιβιντ Φάραντεϊ. Η 16χρονη κοπέλα που ήταν μαζί του, άρχισε να τρέχει, αλλά λίγα μέτρα μετά έπεσε νεκρή με 5 σφαίρες στην πλάτη.

Από τότε ο Ζόντιακ, όπως αποκαλούσε τον εαυτό του από τα γράμματα που έστελνε σε εφημερίδες και αστυνομία, σκότωσε τρείς γυναίκες και δυο άντρες, με τις επιθέσεις του να προσανατολίζονται σε ζευγάρια. Στον δεύτερο και στον τρίτο φόνο, οι άντρες την γλίτωσαν, αλλά οι κοπέλες πέθαναν και οι δυο. Ο τέταρτος φόνος, ήταν ενός οδηγού ταξί.

Οι φόνοι έγιναν στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Μόλις τους έκανε τηλεφωνούσε στην αστυνομία, ανώνυμα, από έναν τηλεφωνικό θάλαμο, λίγα τετράγωνα μακριά από το αστυνομικό τμήμα.

Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των ζευγαριών για αρκετό καιρό. Μετά τον δεύτερο φόνο, έστειλε ένα γράμμα σε τρείς εφημερίδες, το οποίο συνοδευόταν από το σύμβολό του, έναν σταυρό στην μέση ενός κύκλου, και ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, το οποίο «έσπασαν» 2 καθηγητές, 8 ημέρες μετά την αποστολή του. Το γράμμα έγραφε:

«Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί έχει πολύ πλάκα. Έχει πιο πολύ πλάκα από το κυνήγι, γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο απ’ όλα. Το να σκοτώνω κάτι είναι η πιο δυνατή εμπειρία, είναι ακόμη καλύτερη από το να ξεδίνεις με ένα κορίτσι. Το καλύτερο όλων είναι πως, όταν πεθάνω, θα ξαναγεννηθώ στον Παράδεισο και όλοι όσους έχω σκοτώσει θα γίνουν σκλάβοι μου. Δεν θα σας πω το όνομά μου, γιατί θα προσπαθήσετε να με κάνετε να σταματήσω να συλλέγω σκλάβους για τη μετέπειτα ζωή».

Στον τρίτο φόνο πλησίασε ένα νεαρό ζευγάρι με μαύρη κουκούλα και μια μπλούζα με το σύμβολό του. Στον τέταρτο, διέφυγε της σύλληψης και έστειλε ένα κομμάτι από το πουκάμισο του θύματος στην εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Συνολικά έστειλε 20 γράμματα. Ξεκινούσε πάντα με την φράση, «Σας μιλάει ο Ζόντιακ». Παραδέχθηκε 37 φόνους, που στους περισσότερους ο δράστης είχε ήδη συλληφθεί. Η αστυνομία έκρινε πως παραδεχόταν φόνους που δεν έκανε για να τους μπερδέψει και για να τραβήξει την προσοχή. Παρολ’ αυτά, επίσημα είναι ύποπτος για 51 συνολικά φόνους!

Τα γράμματά του σταμάτησαν το 1970. Εμφανίστηκε πάλι το 1974, όταν και ανέφερε πως η ταινία «Ο εξορκιστής» είναι μια από τις καλύτερες σατιρικές κωμωδίες που είδε στην ζωή του. Ο βασικός ύποπτος ήταν ο Άρθουρ Λι Άλεν. Παρόλο που τα στοιχεία εναντίον του ήταν πολλά, η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο, επειδή το DNA του δεν ταίριαζε με εκείνο του σάλιου που υπήρχε στα γράμματα.

Ο Άλεν μπήκε φυλακή για κακοποίηση ανηλίκου το 1974 και αποφυλακίστηκε το 1977. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1992, όμως ποτέ δεν βγήκε από την λίστα των υπόπτων. Υπήρξαν και άλλοι πολλοί ύποπτοι, με τον κόσμο για κάποια χρόνια να παθαίνει πανικό και να καταδίδει στην αστυνομία δεκάδες ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι φόνοι έμειναν επίσημα ανεξιχνίαστοι. Το 2007 η ιστορία του Ζόντιακ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές τους Jake Gyllenhaal και Robert Downey Junior.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.