ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Πώς σε μία στιγμή ο Άγιος Νικόλαος από τα Μύρα «μετονομάστηκε» σε Αϊ-Βασίλη από το Ροβανιέμι (φωτο)

Πώς σε μία στιγμή ο Άγιος Νικόλαος από τα Μύρα «μετονομάστηκε» σε Αϊ-Βασίλη από το Ροβανιέμι (φωτο)

Στο πέρασμα των χρόνων και με τη βοήθεια ορισμένων γεγονότων πραγματοποιήθηκε μία σύγχυση. Ο Άγιος Νικόλαος από τα Μύρα της Λυκίας μετατράπηκε σε Αϊ-Βασίλη από το Ροβανιέμι.

Θεωρείται ο άγιος των παιδιών καθώς είναι αυτός που κάθε χρόνο ταξιδεύει με το έλκηθρό του χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλον τον κόσμο για να μοιράσει τα δώρα του. Στη Δυτική παράδοση ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει σε πολλές εκδοχές, με πιο διαδεδομένη αυτή που τον τοποθετεί στο χωριό του στο Ροβανιέμι, τον ντύνει στα κόκκινα με λευκή πυκνή γενειάδα, του βάζει και λίγα παραπανίσια κιλά και πάντα ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο Άγιος Νικόλαος ταυτίζεται με τον Σάντα Κλάους, τον γνωστό σε όλο τον κόσμο Αϊ-Βασίλη.

ι Άγγλοι περιμένουν τον Σάντα Κλάους, οι Γάλλοι τον Περ Νοέλ, οι Γερμανοί τον Βάιναχτσμαν, οι Έλληνες τον Αϊ-Βασίλη, αλλά ο θρύλος του αγίου των γιορτών γεννήθηκε αλλού, στα Μύρα της Λυκίας – στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας στη νότια Αττάλεια που ονομάζεται Ντέμρε. Εκεί έζησε ο Άγιος Νικόλαος, ο επίσκοπος Μύρων που ήταν γνωστός και αγαπητός για τις καλές του πράξεις. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2017 Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι κάτω από μια εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του, εντόπισαν ένα ιερό που πιστεύουν ότι κρύβει τον τάφο του.

Οι ιστορίες για την καλοσύνη του Αγίου Νικολάου εξαπλώθηκαν μετά το θάνατό του. Το 1087 τα οστά του κλάπηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των αλλοθρήσκων. Στην ορθόδοξη παράδοση είναι ο προστάτης των παιδιών και των ναυτικών, και χρειάστηκαν αιώνες ώστε ο αγαπητός επίσκοπος να μεταμορφωθεί στον γενειοφόρο ηλικιωμένο με τα κόκκινα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.