Ποια ήταν η ένδοξη Ελληνική Χωροφυλακή που κατάργησε το 1984 το ΠΑΣΟΚ

Ποια ήταν η ένδοξη Ελληνική Χωροφυλακή που κατάργησε το 1984 το ΠΑΣΟΚ

Η Ελληνική Χωροφυλακή ήταν ένα αστυνομικό σώμα με στρατιωτική δομή κι επίλεκτους άνδρες. Ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου 1833 με την ονομασία Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή.

Το 1861 ιδρύθηκε η Σχολή της Χωροφυλακής, τμήμα του Υπουργείου Στρατιωτικών. Η εκπαίδευση των ανδρών της Χωροφυλακής γίνεται σε στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού. Το 1906, η Χωροφυλακή αποκτά δικές της εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Η Ελληνική Χωροφυλακή έδωσε πρώτη το παρόν σε όλους τους αγώνες του έθνους και το αίμα των ανδρών της έχει χυθεί άφθονο στα ελληνικά χώματα.

Ακόμα και μετά την ίδρυση της Αστυνομίας Πόλεων το 1920 αυτή ανέλαβε την αστυνόμευση μόνο της Κέρκυρας (1921), Πάτρας (1922), Πειραιά (1923) και Αθήνας. Και η αρμοδιότητά της αφορούσε μόνο το κέντρο τους.

Τα προάστια της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, το νησί της Κέρκυρας εκτός από την πόλη, η πόλη της Θεσσαλονίκης και όλη η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια ήταν στην ευθύνη της Ελληνικής Χωροφυλακής, καθώς επίσης τα Δικαστικά Μέγαρα, η Βουλή, τα Ανάκτορα και η ασφάλεια υψηλών προσώπων σε όλη την επικράτεια.

Το 1984 η Ελληνική Χωροφυλακή με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συγχωνεύεται με την Αστυνομία Πόλεων, για να δημιουργηθεί η σημερινή Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ).

Συστατικό της Διάταγμα

Κατά το σχετικό συστατικό της Διάταγμα, το οποίο συντάχθηκε επάνω στη βάση του Οργανισμού της Γαλλικής Εθνικής Χωροφυλακής: “Συσταίνεται Χωροφυλακή, σκοπός της οποίας είναι να στερεώσει και να διαφυλάττει την κοινήν ασφάλειαν, επιτηρούσα με άγρυπνον όμμα εις το να προλαμβάνεται και εμποδίζεται πάσα διατάραξη της κοινής ησυχίας εγκληματική επιχείρησις και παρεμβαίνουσα με δραστηριότητα και ταχύτητα προς ανακάλυψιν και σύλληψιν των κακούργων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το χρέος της είναι και να διατηρή την ισχύν των νόμων καθ’ όλην την Περιφέρειαν του Κράτους και τα Στρατόπεδα και εις τον Στρατόν…”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.