ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτή είναι η υπόθεση που δεν λύθηκε ποτέ- Η εξαφάνιση του ανθρώπου που γύρισε την πρώτη ταινία στον κόσμο (βίντεο)

Αυτή είναι η υπόθεση που δεν λύθηκε ποτέ- Η εξαφάνιση του ανθρώπου που γύρισε την πρώτη ταινία στον κόσμο (βίντεο)

O Louis Le Prince ήταν ίσως ο σημαντικότερος άνθρωπος για τον κινηματογράφο. Τις περισσότερες φορές εκείνοι που παίρνουν τα εύσημα για την κινούμενη εικόνα είναι ο Thomas Edison και οι αδελφοί Lumiere. Κι όμως, ο Le Prince τους πρόλαβε και ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε μια συσκευή η οποία μπορούσε να καταγράψει κινούμενη εικόνα.

Η συσκευή του Louis Le Prince, μετά από πολλές προσπάθειες δούλεψε. Ήταν εκείνος που εφηύρε τον εξοπλισμό που έκανε την κινούμενη εικόνα πραγματικότητα. Και πλέον θεωρείται ο «πατέρας της κινηματογραφίας». Γεννήθηκε στην πόλη Μέτς της Γαλλίας, το 1841. Ένας φίλος του πατέρα του είχε ένα από τα πρώτα φωτογραφικά στούντιο όσο ήταν παιδί. Η μαγεία της εικόνας ρίζωσε βαθιά μέσα του.

Σπούδασε χημεία και φυσική και μετακόμισε στην Αγγλία. Στο Λιντς, όπου έζησε, ίδρυσε το Leeds Technical School of Art, όπου ασχολήθηκε με πρωτοποριακές τεχνικές της φωτογραφίας.

Την δεκαετία του 1880, ενθουσιάστηκε με τις πρώτες κινηματογραφικές τεχνολογικές προσπάθειες. Και βάλθηκε να εφεύρει μια συσκευή που θα μπορούσε να καταγράψει κινούμενη εικόνα. Το 1886, η κάμερα του ήταν έτοιμη. Και μάλιστα έκανε αίτηση για να καταχωρήσει σαν πατέντα την εφεύρεσή του, την οποία και έλαβε το 1888. Η εφεύρεσή του καταχωρήθηκε στο όνομά του επίσημα και στις ΗΠΑ αλλά και στην Βρετανία.

Η κάμερα του Le Prince χρησιμοποιήθηκε για να τραβήξει πλάνα από τον κήπο Roundhay και από την γέφυρα του Λιντς. Τα πλάνα αυτά ήταν ουσιαστικά η πρώτη ταινία στην ιστορία και η εφεύρεση του Le Prince έγινε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ιστορία του σινεμά.

Κινούμενη εικόνα από τον κήπο Roundhay

Η εφεύρεσή του έγινε πραγματικότητα πριν ο Edison και οι αδελφοί Lumiere κάνουν κάτι παρόμοιο. Μετά λοιπόν από την επιτυχημένη καταγραφή κινούμενης εικόνας και μερικούς περαιτέρω πειραματισμούς, ο Le Prince προγραμμάτισε την πρώτη επίδειξη της συσκευής του στην Νέα Υόρκη το 1890.

Όμως αυτή η επίδειξη δεν έγινε ποτέ. Ο Le Prince πριν την επίδειξη επισκέφτηκε τον αδερφό του στην Γαλλία. Αφού πέρασε μερικές μέρες εκεί, επιβιβάστηκε στο τρένο από την Ντιζόν στο Παρίσι. Και εκεί χάθηκαν τα ίχνη του. Κανείς δεν τον ξαναείδε ποτέ.

Η υπόθεση εξαφάνισής του δεν λύθηκε ποτέ. Η χήρα σύζυγός του, κατηγόρησε ανοιχτά τον Edison για δολοφονία. Άλλοι πάλι λένε πως τον έπνιγαν τα χρέη και πως αυτοκτόνησε.

Πλάνα από την γέφυρα του Λιντς

Κάποιοι πάλι, είπαν πως άλλαξε ταυτότητα για να αρχίσει μια καινούργια ζωή, ενώ επίσης, κάποιοι υπέθεσαν πως τον σκότωσε ο αδερφός του, για να βάλει χέρι σε ολόκληρη την διαθήκη της μητέρας τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν και πρόλαβε τον Edison και τους αδελφούς Lumiere, το όνομά του δεν έμεινε στην ιστορία. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, η ιστορία του ήρθε στο φως της δημοσιότητας, κι έτσι πήρε κι αυτός κάποια από τα εύσημα που του αναλογούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μυστήριο της εξαφάνισής του, παραμένει άλυτο για περισσότερα από 125 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ του David Wilkinson με τίτλο «The First Film» του 2015, προσπάθησε να αποδείξει πως η ιστορία του σινεμά ξεκίνησε το 1888 στο Λιντς της Αγγλίας. Και πως αυ΄τη η ιστορία θα πρέπει να ξαναγραφτεί, αφού ο Le Prince, παρόλη την μυστηριώδη εξαφάνισή του, ήταν ο πρωτοπόρος του κινηματογράφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.