ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το άγνωστο ναυάγιο της Κατίνας Παξινού στον Ατλαντικό

Το άγνωστο ναυάγιο της Κατίνας Παξινού στον Ατλαντικό

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε την Κατίνα Παξινού στην Αγγλία. Είχε ταξιδέψει με τη Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ερμηνεύοντας το ρόλο της Ηλέκτρας στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή, την Γερτρούδη στον «Άμλετ» του Σαίξπηρ και την Κυρία Άλβινγκ στους «Βρικόλακες» του Ίψεν.

Είχαν προηγηθεί οχτώ χρόνια στα οποία η Παξινού ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους στο Εθνικό Θέατρο που την καταξίωσαν ως κορυφαία ηθοποιό της ελληνικής σκηνής. Στις εμφανίσεις της στο εξωτερικό δε δεχόταν να παίξει Σαίξπηρ στα αγγλικά, καθώς όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στη Daily Mail «η ποίηση του Σαίξπηρ δεν είναι ίσως δυνατόν να αποδοθεί και από το μεγαλύτερο σύγχρονο καλλιτέχνη εφόσον δεν κατέχει την αγγλική γλώσσα». Η τελευταία της επίσκεψη στην Αγγλία έγινε κατά την αεροπορική επίθεση των Γερμανών.

Στη βρετανική πρωτεύουσα βρισκόταν μαζί της ο άντρας της Αλέξης Μινωτής, με τον οποίο έπαιζαν τα «Φαντάσματα» και τον «Άμλετ» σε σύγχρονη ελληνική μετάφραση.

Οι βομβαρδισμοί της πόλης την βρήκαν αποκλεισμένη από τους δικούς της ανθρώπους. Έτσι οδηγήθηκε στην απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα. Η δούκισσα του Κεντ, Μαρίνα, τη βοήθησε και τη φυγάδευσε με στρατιωτικό πλοίο….

Η Παξινού ναυαγός

Το Φεβρουάριο του 1941 η Κατίνα Παξινού αναχώρησε από το Λονδίνο για την Αμερική. Σύμφωνα με δική της διήγηση, την τέταρτη ημέρα του ταξιδιού το πλοίο τορπιλίστηκε από τους Γερμανούς.

Ύστερα από 19 ώρες ένα αγγλικό πολεμικό πλοίο περισυνέλεξε τους ναυαγούς. Οι επιβάτες τέσσερις ημέρες αργότερα, επέστρεψαν όλοι μαζί στο Λονδίνο, όπου η Κατίνα Παξινού παρέμεινε για ένα διάστημα, μέχρι να ξαναφύγει το Μάιο για την Αμερική.

Έφτασε τελικά στις 13 Μαΐου. Από τότε εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε την καριέρα της στον διεθνή κινηματογράφο και στο Μπροντγουεϊ. Στο Χόλιγουντ αρνιόταν πεισματικά να την μακιγιάρουν. Στις συνεντεύξεις της δήλωνε ότι το μακιγιάζ κατασκευάζει τελικά μια πλαστή αλλά κυρίως ομοιόμορφη για όλες τις γυναίκες ομορφιά, που αυτή δεν την ήθελε. Το Χόλιγουντ δεχόταν τα καπρίτσια της….

«Το Χόλιγουντ δεν προσπάθησε ποτέ να μου μεταβάλλει την εμφάνιση, γεγονός για το οποίο αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη», δήλωνε στη Daily Mail. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1950 και εμφανίστηκε πάλι μαζί με τον Αλέξη Μινωτή στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με το οποίο περιόδευσε σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής….

ΠΗΓΗ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.