ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Λυκούργος Καλλέργης: Μέχρι τα 97 του θεωρούσε τα «γκούλαγκ» ελπίδα για τους Έλληνες – Τι έγραφαν για εκείνον

Λυκούργος Καλλέργης: Μέχρι τα 97 του θεωρούσε τα «γκούλαγκ» ελπίδα για τους Έλληνες – Τι έγραφαν για εκείνον

Διαβάστε απόσπασμα από διθυράμβους που του έγραφαν αριστερές-προοδευτικές εφημερίδες όταν πέθανε στα 97 του χρόνια.

Έκλεισε οριστικά τα μάτια του ο, ταυτισμένος με το ελληνικό θέατρο αλλά και την αριστερή σκέψη, Λυκούργος Καλλέργης. Ηταν 97 ετών. Ιδρυτικός μέλος και πρωταγωνιστής του «Θεάτρου Τέχνης», συνεργάτης επί χρόνια του Εθνικού Θεάτρου, δάσκαλος της δραματικής τέχνης αλλά και των μεγάλων ρόλων, σύντροφος και συγκατηγορούμενος του Νίκου Μπελογιάννη, ο γιος του αγωνιστή Σταύρου Καλλέργη είχε διατελέσει και βουλευτής του ΚΚΕ από το ’77.

Πολιτική σταδιοδρομία

…Διετέλεσε γενικός γραμματέας και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (1956) και το 1977 εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ. Εχοντας ζήσει τα ιστορικά γεγονότα ενός ολόκληρου αιώνα, προέβλεπε: «Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα. Αντίθετα, στο πέρασμα του χρόνου, δημιουργεί και θα δημιουργεί καινούργια προβλήματα κι έτσι θα συνεχίζει την αντιφατική και πολλές φορές καταστροφική πορεία του, ώσπου ν’ απορροφηθεί από το μέλλον και να σβήσει μέσα στο καινούργιο παρόν.

Μπαίνουμε στο νέο αιώνα μετέωροι, ηθικά, πνευματικά, ιδεολογικά, έχοντας πίσω μας την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», τη μόνη φωτεινή ελπίδα που υπήρχε στο παρελθόν και που χάθηκε για το παρόν και για το μέλλον, και για τους νέους και για τους παλιούς. Οι νέοι, για την ώρα, βαδίζουν χωρίς ιδανικά και οι παλιοί με τα ιδανικά τους σκόρπια στους τέσσερις ανέμους. Ωστόσο η ζωή προχωρεί».

Δεν «αλλαξοπίστησε»

Ιδεολογικά ποτέ δεν «αλλαξοπίστησε». «Του κύκλου τα γυρίσματα θα ξαναφέρουν στη συνείδηση της ανθρωπότητας το φως του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού σαν τη μόνη ελπίδα στη θολούρα και στην αχορταγιά του καπιταλισμού. Ενας νέος διεθνισμός ή κοσμοπολιτισμός θ’ αποτελέσει προοδευτικά τη νέα κοινωνική πραγματικότητα».

Ανάμεσα στα βιβλία που συνέγραψε είναι και τα «Σταύρος Καλλέργης – Το διεθνές σοσιαλεργατικό κίνημα από το 19ο αιώνα και ο υπαρκτός σοσιαλισμός» (εκδόσεις Προσκήνιο), και «Συγκομιδή Ιδεών Αγαθών» (εκδόσεις «Δωδώνη»).

Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τιμήθηκε με τα Βραβεία Πιραντέλο και Βεάκη.

Με την ηθοποιό Μαρία Φωκά, που βρέθηκαν συγκατηγορούμενοι το 1952 στη δίκη Μπελογιάννη, απέκτησε μία κόρη και με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου ένα γιο.

Ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Αριστερά μιλάνε για την απώλεια «ενός εκ των τελευταίων μεγάλων του ελληνικού θεάτρου και της ελληνικής Αριστεράς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Λ. Καλλέργης πέθανε στις 27 Αυγούστου 2011 σε ηλικία 97 ετών. Tο τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική πτέρυγα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», καθώς η επιβαρυμένη υγεία του είχε επιδεινωθεί έπειτα από επέμβαση στο ισχίο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.